Berlin: Osumnjičeni za napad na ispitivanju, broj poginulih porastao na 12

Njemačka policija ispituje muškarca koji je sinoć uhapšen, a za kojeg se smatra da je udario u božićni market u centru Berlina kada je poginulo 12, a povrijeđeno 48 osoba. Prema bezbjednosnim izvorima, kako navodi novinska agencija DPA, vozač kamiona je tražilac azila iz Afganistana ili Pakistana.

On je navodno došao u Njemačku kao izbjeglica u februaru. Dnevni list “Tagesspiegel” navodi da je muškarac bio poznat policiji i od ranije zbog manjih prekršaja, ali se nikada nije mogao dovesti u vezu s bilo kakvim terorističkim napadom.

Njemački političari su u satima nakon napada izbjegavali povezati događaj s mogućim terorizmom, ali je ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer rekao da mnogo toga govori da je riječ o napadu.

Tragedija u kojoj je poginulo nekoliko osoba se dogodila u Brajtšajdplacu, u neposrednoj blizini Kurfirstendama, glavne šoping ulice u Berlinu. Smrtonosni incident se dogodio pored Memorijalne crkve cara Vilhelma koja je oštećena u Drugom svjetskom ratu tokom bombardovanja, ali je sačuvana kao simbol mira.

Kamion, koji je bio pun čeličnih greda, skrenuo je na božićni market u jednoj od najprometnijih ulica, probijajući se tako kroz drvene kolibe i štandove prepune turista i lokalnog stanovništva.

Dok je njemačka policija uhapsila osobu osumnjičenu da je upravljala kamionom koji je sinoć, bez kočenja, uletio u masu ljudi na Božićnom sajmu u Berlinu, transportna firma iz Poljske se javila i iznijela sumnju da bi vozač mogao biti njihov zaposlenik.

Kamion je imao poljske tablice iz regiona Gdanjska, a pripadao je jednom transportnom poduzeću iz mjesta Grifoni. Vlasnik poljske firme, kako prenose njemački mediji, rekao je da bi kamionom trebalo da je upravljao njegov rođak, koji je veoma odgovorna osoba.

On je trebalo da iz Njemačke preveze 25 tona čelika, ali je transport odložen za naredni dan. Vlasnik preduzeća pretpostavlja da je neko ukrao kamion i da se njegovom radniku nešto dogodilo, jer je izgubio svaki kontakt s njim.

klix