BEOGRAD: Vrane ponovo napadaju

Posljednjih dana vrane su ponovo počele da napadaju Beograđane na ulici, parkovima i šetalištima.

Najkritičniji je Novi Beograd, a prije nekoliko dana zabilježen je i jedan slučaj na Konjarniku.

Pazite da se ovih dana ne nađete blizu njihovog gnjezda, jer rizikujete da vam se kljun vrane zabode pravo u glavu. Posljednjih dana više ljudi se požalilo na svakodnevne napade vrana, a uplašeni građani se javljaju i Hitnoj pomoći.

“Imali smo jedan prijavljen slučaj prošle nedelje. Uglavnom su u pitanju površinske ogrebotine, pa savjetujemo građanima da se jave u svoj Dom zdravlja i eventualno prime antitetanus, ako je rana dublja”, navodi portparol Hitne pomoći, Nada Macura.
Naime, ovo je period godine kada vrane najviše napadaju, jer njihovi mladunci pokušavaju da polete.

Nerijetko se dešava da pri tom pokušaju padnu na asfalt pred noge građana. Zbog toga, vrane u ljudima vide prijetnju i napadaju ih.

Ne zato što im žele zlo, već zato što žele da zaštite svoje mlade.

Ako u vašem kraju ima puno drveća i gnjezda vrana, obavezno stavite šešir i kapu, da bi izbjegli ogrebotine i odlazak kod ljekara.

Jeste da situacija nije kao u Hičkokovom filmu “Ptice”, ali nije na odmet malo bolje obratiti pažnju na ove pernate ptice.

Postoji vjerovanje da vrane pamte lica ljudi, tako da one koji im se iz nekog razloga ne dopadaju, mogu iskusiti neprijatnosti više puta zaredom. Nekad čak i poslije nekoliko godina.

(Telegraf)