Beograd: Prekinuli debatu o SAD pokličima “NATO fašisti”

od prnjavorski 0

Debata o američkoj spoljnoj politici i ulozi SAD u savremenim međunarodnim odnosima, koja se održava u Beogradu, počela je incidentom kada je uvodnu riječ predsjednika Centra za održivi razvoj (CIRSD) Vuka Jeremića prekinula grupa mladih uzvicima “NATO fašisti”.

NATO-protest-BG

Grupa od pet do šest mladića u bijelim majicama na kojima je pisalo “OUT AMERICA” i “Novi SKOJ pokret” okrenula se prema novom američkom ambasadoru u Beogradu Kajlu Skotu i uzvikivala “NATO fašisti, ovdje vam nije mjesto”.

Nakon kraćeg incidenta, obezbjeđenje je reagovalo i izvelo mladiće iz hotela u kojem se održava debata, a policija ih je odvela na ispitivanje, prenio je “Blic”.

“NATO ne čine fašisti. Da bi ušao u NATO moraš da budeš demokrata”, odgovorio im je dekan “Flečer” škole Džejms Stavridis.

U sali se u trenutku incidenta nalazilo skoro 1.000 ljudi, među kojima su bili predstavnici ruske Ambasade, kao i veliki broj istaknutih svjetskih diplomata.

Među gostima su bili američki politikolog Džozef Naj, predsjednik vašingtonskog Centra za nove američke studije Ričard Fontejn i bivši poljski šef diplomatije i ministar odbrane Radoslav Sikorski.

Povod za održavanje debate je izlazak 5. broja časopisa “Horizont”, koji izdaje CIRSD.

srna

Komentariši

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>