Belgijanci pokušali ukrasti avion kod Bihaća

od redakcija 0

Dvojicu Belgijanaca starih 28 i 31 godinu u ponedjeljak su u pokušaju krađe na lokaciji bivšeg vojnog aerodroma u Željavi osujetili policajci iz Korenice, a na meti lopova bili su dijelovi već devastiranog aviona ostavljen na ulazu u vojnu bazu bivše JNA, u sklopu tadašnjega aerodroma Bihać.

Kako je za Hinu u utorak potvrdila glasnogovornica PU ličko-senjske Maja Brozičević, ostaci navedenoga kompleksa dostupni su raznim osobama, a pripadnici policijske stanice Korenica povremeno obavljaju ophodnje na toj lokaciji.

Avion s kojeg su Belgijanci skidali metalnu galanteriju i preostale sklopove iz unutrašnjosti potječe još iz II. Svjetskog rata. Radi se o Douglasu C-47 “Dakota”, koji je služio i kao trofejni avion.

Nakon rata, MORH je taj devastirani kompleks proglasio neperspektivnim, pa je on godinama, unatoč opasnostima od mina i otrovnim tvarima u okolišu, bio meta skupljača sekundarne sirovine ili kolekcionara ratnih suvenira, kao što je vjerovatno slučaj s ovim uhvaćenim lopovima.

Protiv Belgijanaca uhvaćenih u pokušaju krađe bit će podnesena kaznena prijava državnom odvjetništvu.

Fokus.ba

Komentariši

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>