MagazinZanimljivosti

BBC u Titovom nuklearnom bunkeru u BiH

0
Naizgled tradicionalna bosanska kuća nadomak Konjica zapravo je ulaz u jednu od najvećih tajni iz vremena Hladnog rata – Titov nuklearni bunker, tako počinje reportaža BBC o najvećoj investiciji bivše Jugoslavije.

Titov bunker skriven ispod planine Zlatar nadomak Konjica u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine držan je u tajnosti decenijama, a danas je otvoren za javnost i predstavlja jednu od najneobičnijih umjetničkih galerija na svijetu.

U njegovu izgradnju je uloženo 4,6 milijardi dolara, a građen je u periodu između 1952. i 1979. godine sa ključnom namenom da skloni tadašnjeg predsjednika Tita, njegovu suprugu i njegovih 350 najbližih saradnika u slučaju nuklearne katastrofe, koja je tada bila strepnja cijelog svijeta.

Bunker je bio čuvan u tajnosti sve do 1992. godine kada ga je otkrila bosanska vojska, koja je takođe nastavila da ga čuva u tajnosti još neko vrijeme.

Nakon što je otvoren za javnost, postao je jedno od popularnih destinacija, ne samo turista, nego možda prije zaljubljenika u modernu istoriju Hladnog rata, navodi se u reportaži.

Ovo zdanje nije samo primjer perfektno sačuvanog dijela skorije istorije, nego je postao i jedna od najzanimljivijih umjetničkih galerija na svijetu uopšte, prikazujući radove koji opisuju život u bivšoj Jugoslaviji i promjene koje su dovele do njenog raspada.

“Trenutno u bunkeru imamo 137 umjetničkih dijela koje je stvaralo 106 umjetnika. Većina, tačnije 76 umjetnika je svoja dijela postavljena ovdje predstavilo na bijenalu u Veneciji sa izuzetnim uspjehom, zbog čega su mnogi stručnjaci našu kolekciju proglasili najvrijednijom kolekcijom savremene umjetnosti u jugoistočnoj Evropi”, rekao je za BBC glavni vodič u nekadašnjem Titovom bunkeru Mirnes Bajić.

On je ocijenio da su umjetnička djela postavljena u bunkeru “provokativna za posjetioce”, zbog toga što, kako kaže, oni ne samo da mogu da vide istoriju nego ih ta djela navode da razmišljaju o savremenom trenutku, ali i o budućnosti.

Dodik Borenoviću: ”Sjedi dole!” VIDEO

Previous article

Dugoročna prognoza za BiH: Sljedeće sedmice stiže snijeg

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Magazin