NovostiSvijet

BBC greškom objavio da je kraljica umrla

0

BBC je pokrenuo internu istragu i izvinio se pošto je na profilu njegove novinarke na Twitteru tokom simulacijske vježbe u slučaju kraljičine smrti pogreškom objavljena vijest o smrti Elizabete II kojoj je 89 godina.

kraljica

“HITNO: kraljica Elizabeta primljena u Bolnicu kralja Eduarda VII u Londonu. Uskoro slijedi saopštenje: @BBCWorld”, piše u srijedu ujutro na Twitteru Ahmen Khawaja, novinarka u servisu koji objavljuje vijesti na urdu jeziku.

Dok informaciju ubrzo preuzima američka mreža CNN i njemački dnevnik Bild, ista novinarka BBC-ja objavljuje drugu poruku: “Kraljica Elizabeta je umrla”.

Čim se podigla medijska bura, Khawaja briše svoje dvije poruke. Nakon toga piše: “Lažna uzbuna, izbrisala sam dvije ranije poruke” i kaže kako sumnja da se njen telefon prisluškuje.

“Ostavila sam telefon kod kuće bez nadzora. To je neslana šala. Izvinjavam se”, napisala je na Twitteru nakon čega je opet izbrisala poruku.

Lažna uzbuna se dogodila baš u vrijeme dok je kraljica bila na godišnjem sistematskom pregledu. Da bi zaustavio glasine, portparol Buckingamske palate je izdao saopštenje, što ne čini često, istaknuvši da je bila riječ o “rutinskom pregledu” i da je kraljica već napustila bolnicu.

Dok su brojna britanska glasila preuzela informaciju, BBC je objasnio da se izgred dogodio “u okviru tehničkog pokusa u vezi s obavijesti o smrti”.

“Poruke na Twitteru koje govore o bolesti člana kraljevske porodice pogreškom su poslate s profila jedne novinarke BBC-ja. Poruke su brzo uklonjene i izvinjavamo se zbog neugodnosti”, istaknula je ta radiotelevizijska kuća u saopštenju.

BBC koji uživa svjetski ugled, rekao je da u okviru “stegovnog postupka” vodi istragu kojom će utvrditi okolnosti objavljivanja lažne informacije. agencije

Đoković: Ne otvaramo restoran u Banjaluci

Previous article

Dnevni horoskop za 4.jun

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti