Baranin kažnjen sa 105 evra jer je komšinici rekao da je debela

Jedan komentar upućen sugrađanki koštao je pedestogodišnjeg Baranina 105 evra. Njega je Sud za prekršaje u Budvi – odjeljenje u Baru – proglasilo krivim jer je sugrađanku uvrijedio na javnom mjestu rekavši joj, pored ostalog, da je debela.

Sud za prekršaje donio je rješenje da se Baranin kazni jer je prekršio Zakon o javnom redu i miru. On je sugrađanki, pored ostalog, rekao: “Vidiš li ti kako si debela, bolje se udaj, možda se nikad i ne udaš”.

Okrivljeni je tvrdio da je imao dobru namjeru i ukazivao komšinici kako je poželjno manje da jede, te misli na izgled i svoje zdravlje. Baranin navodi da je poznaje oko šest mjeseci i da mu po godinama može biti kćerka, objašnjavajući da je imao dobre namjere za njeno dobro.

Sa druge strane, djevojka je istog dana, nekoliko sati kasnije, pošla prvo u Hitnu, pa u policiju gdje je prijavila slučaj. Ubrzo, Baranin se našao pred sudijom za prekršaje.

Sudu je priznao šta je rekao oštećenoj, a odbranu okrivljenog, koji nije prihvatio odgovornost za prekršaj, sud nije prihvatio. Za olakšavajuću okolnost koja utiče da kazna bude veća ili manja, sud je uzeo što se okrivljeni izvinio oštećenoj.

Za ovaj prekršaj po Zakonu o javnom redu i miru propisana je novčana kazna od 100 do 400 evra.