NovostiRS/BiH

Banjaluka: “Umjetnost za humanost”

0

Banjaluka: Udruženje roditelja djece oboljelih od malignih bolesti “Iskra” iz Banjaluke organizuje prodajnu izložbu slika pod nazivom “Umjetnost za humanost” danas, 4. juna u 19 časova Banskom dvoru Kulturnom centru.

slika

“Izložena djela donirali su profesori i studenti likovnih umjetnosti sa banjalučke Akademije i slikari, među kojima suSlaviša Kević, Nikola Zaklan, Zoran Suvajac, Zoran Egić, Olivera Šipka, Golub Vujičić, Đurđica Bjelošević, Branko Jungić i brojni drugi”, kaže za MONDO sekretarka Udruženja Dijana Berić.

Prisutni će imati priliku da vide više od 50 umjetničkih djela, a sav prihod od njihove prodaje namijenjen je za pomoć porodicama djece oboljele od malignih bolesti.

Izložba je organizovana u saradnji sa Muzejom Republike Srpske.

Konferencija u ŠvedskojČlanovi “Iskre” učestvovali su i na 6. Međunarodnoj konferenciji udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti, koja je održana u Švedskoj.“Organizatori su nas pozvali da učestvujemo i aplicirali smo za članstvo. Naredna konferencija biće održana u Beogradu sljedeće godine, a članstvo bi nam bilo od izuzetne važnosti, jer bismo bili u toku sa najnovijim aktuelnostima iz oblasti medicine, naučnih dostignuća i načina liječenja malignih bolesti”, kazala je za MONDO predsjednica Upravnog odbora udruženja Rada Vještica.

Dječiji malignitet je vodeći uzrok smrtnosti kod djece uzrasta do 14 godina, kako kod nas tako i u Evropi i pripada grupi rijetkih bolesti. Od 100 odsto oboljelih od maligniteta manje od jedan odsto su djeca i taj mali procenat je nedovoljan da bi se farmaceutskim kompanijama isplatila klinička istraživanja i kreiranja novih lijekova namjenjenih djeci.

Postoje razne vrste maligniteta koje svaka za sebe imaju specifičnosti, različit način liječenja i zbog toga različite šanse za izliječenje. Bolest nastaje zbog nekontrolisanog rasta ćelija. Dječiji malignitet se može javiti u obliku leukemije koja se širi u krvnom sistemu ili kao malignih tumora (novo stvaranje tkiva) koji se mogu javiti svuda po tijelu.

Pored intenzivnog istraživanja u ovom području ni danas se još ne zna zašto djeca obolijevaju od raka. Pošto do sada uzrok maligniteta kod djece još nije objašnjen, znači da ne postoji način da se bolest spriječi.

Istraživanja su pokazala da 80 odsto djece oboljele od malignih bolesti ozdravi.

Prnjavorski.net

Mali trenuci sreće (GALERIJA)

Previous article

Slobodan Stanić iz SNSD u SDS

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti