Libijsko tužilaštvo: Tijela srpskih državljana prenijeta u Tripoli

Tijela otetih službenika ambasade Srbije u Libiji, Slađane Stanković i Jovice Stepića, koji su poginuli u američkim vazdušnim udarima u Libiji, prebačena su u Tripoli, saopštilo je libijsko tužilaštvo. 

20160220134821_355079

Kako prenosi sajt Libija herald, tužilaštvo je u saopštenju potvrdilo da je u Tripoli prenijeto oko 40-ak tela, među kojima su i dvoje srpskih diplomata, nastradalih u bombardovanju kod Sabrate. Tužilaštvo je navelo da je “sprovelo neophodne istražne radnje” na mjestu vazdušnih udara u mjesto Gaser Alalga, osam kilometara zapadno od Sabrate. U saopštenju se potvrđuje da je tužilaštvo pregledalo “više od 40 tijela” u bolnici u Sabrati, koja su ispitali zdravstveni zvaničnici.

Libijsko tužilaštvo navodi da su sa svih tijela uzeti DNK uzorci i otisci prstiju, kao i da su napravljene fotografije, prenosi Libija herald. Ovo zvanično saopštenje, kako prenosi portal, slijedi posle spekulacija o tome da je u zgradi bilo i do 60 pripadnika Islamske države. Libijska oružana grupa Specijalne snage za odvraćanja objavila je na Fejsbuk stranici da su dva tijela dovezena na aerodrom Matiga u Tripoliju, prenio je AP.

Na fotografiji, koje je ova grupa postavila na Fejsbuku, vidi se pogrebno vozilo u kojem su dva zelena kovčega, tvrdi AP u tekstu u kome navodi izjavu šefe diplomatije Ivice Dačića o pogibiji u Libiji dvoje otetih srpskih državljana. Specijalne snage za odvraćanje su grupa lojalna pobunjeničkoj vladi koja sada kontroliše Tripoli na zapadu Libije. Post ove grupe ne ukazuje na to kada će tijela biti preneta u Srbiji, ni da li su zvaničnici vlade u Tripoliju u kontaktu sa Beogradom, navodi AP.
agencije