Banjaluka: Olujni vjetar nanio štetu na nekoliko lokacija

Olujni vjetar zahvatio je juče nakratko područje Banjaluke i iščupao dva stabla bora u naselju Šargovac, a veća materijalna šteta nanesena je Benzinskoj pumpi “Petrol” u istom naselju, sa koje je olujni vjetar odnio pola krova.

olujni-vjetar-banjaluka

Dežurne ekipe Civilne zaštite u Banjaluci obišle su terene zahvaćene olujnim vjetrom. U dežurnoj službi Odsjeka za poslove Civilne zaštite banjalučke Gradske uprave je rečeno da su ekipe preduzeća “Tamaris” i vatrogasne službe intervenisale u naselju Šargovac.

Do zapaljena strujnih kablova došlo je u Tuzlanskoj ulici, gdje su intervenisali vatrogasci.

Dežurni meteorolog Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske Igor Kovačić kaže da je radarska slika pokazala da postoje oblaci nestabilnosti koji daju olujne vjetrove, te da je vrlo moguće da su građani Banjaluke mogli vidjeti i takozvanu pijavicu.

“Očevici su vidjeli pijavicu, ali je to kratko trajalo, oko minutu ili dvije. Napravila je štetu”, rekao je Kovačić.

On je pojasnio da je to vrlo kratka pojava turbulentnog kretanja vjetra ispod oblaka vertikalnog razvoja, koja daje pljuskove, grmljavinu i nepogode.

“Ti vjetrovi nastaju zbog razlike u temperaturi i svojstvu vazduha koji se nalazi oko i u samom oblaku, te vrlo brzo gube snagu i energiju”, naveo je Kovačić.

Izvor: Agencije