NovostiRS/BiH

Banjaluka: Neispravna voda na 6 kupališta!

0

Voda za kupanje na šest banjalučkih kupališta je neispravna, pokazali su nalazi Instituta za javno zdravstvo Banjaluka.

Foto: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Iz Odjeljenje za inspekcijske poslove Gradske uprave upozoravaju stanovništvo da je voda lošeg kvaliteta na kupalištima Vrbasa i Vrbanje i ne može se koristiti za kupanje, plivanje, sportove na vodi i rekreaciju zbog potencijalnog negativnog efekta na zdravlje kupača.

Voda je neispravna na plažama Abacija, Zelena, u Boriku, i Sitari na rijeci Vrbas, te na plažama Zeleni vir i Žuti most na rijeci Vrbanji. Na plaži Slap na rijeci Vrbas voda je ispravna i može se koristiti za kupanje. Kod svih neispravnih uzoraka u pitanju je fekalno zagađenje, pišu “Nezavisne novine”.

“Uzorci vode su ove godine uzeti na ispitivanje početkom juna i na osnovu rezultata ispitivanja kvalitet vode u Vrbasu i Vrbanji svrstava se u treću klasu kvaliteta. Zdravstvena inspekcija grada svake godine, pred sezonu kupanja, obavlja kontrolu mikrobiološke ispravnosti vode na kupalištima rijeka Vrbas i Vrbanja”, rekli su iz Odjeljenja za inspekcijske poslove.

Kako je potvrđeno iz ovog odjeljenja, na kupalištima rijeke Vrbas, na Abaciji, Zelenoj i Boriku, kao i na kuplištima rijeke Vrbanje Zeleni vir i Žuti most u vodi su izolovane bakterije koje se nalaze u površinskim vodama pete klase kvaliteta, a koja je naročto štetna po zdravlje.

Istakli su da su navedena fekalna zagađenja vjerovatno drastično povišena zbog kolektora otpadnih voda koji se izlijevaju u neposrednoj blizini kupališta. Kao i dosad, neispravni su bili svi uzorci u čijoj se blizini ili uzvodno izlijevaju otpadne vode, što je i u slučaju kupališta na Vrbanji Zeleni vir i Žuti most.

Nadležni upozoravaju građane da vodu za kupanje u rijekama koriste na vlastitu odgovornost te da će, s obzirom na činjenicu da su table s natpisima o neispravnsoti vode bile uklanjane ili uništavane, ubuduće o neispravnosti vode na kupalištima javnost biti obavještavana putem medija.

Bogdan Marjanović, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Vrbanja, kaže da uprkos neispravnosti vode građani kupališta na rijeci Vrbanji koriste da se u toku toplih dana rashlade.

“Nemoguće je ljudima zabraniti ulazak u vodu i oni sami na svoju odgovornost ulaze. Savjetovao bih odraslima da barem maloj djeci ne dozvole ulazak u vodu”, ističe Marjanović.

On je dodao da je problem i što plaže još nisu uređene, a sezona kupanja je počela još ranije sa dolaskom ljepšeg vremena.

“Voda je godinama zagađena na kupalištima na Vrbasu, kako tvrde ispitivanja, ali se ipak kupam, ne plašim se da bi kupanje moglo ugroziti moje zdravlje. Nikome se od mojih poznanika ništa loše nije desilo”, rekao je Banjalučanin Goran M., koji osvježenje u toku ljetnih dana traži na plaži pored Zelenog mosta.

mondo.ba

Najljepša u Srpskoj

Previous article

Srbija pobijedila Italiju za prvo mjesto u grupi

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti