Banjaluka: Besplatan vrtić za četvoro i više djece

Porodice sa četvoro i više djece u Republici Srpskoj u potpunosti su oslobođene plaćanja vrtića, bez obzira na to koliki je broj djece u vrtiću, a prema novom pravilniku ove porodice imaju i prioritet na listi.

U Udruženju “Četiri plus” Banjaluka, koje brine o višečlanim porodicama, kažu da se prije ostvarivanje prava na mjesto u vrtiću baziralo na usmenom dogovoru sa direktorima.

“Besplatan vrtić bez prioriteta pri upisu nije mnogo značio. Otkako je na snagu stupio dugo očekivani pravilnik po kojem se važu prioriteti za upis nemamo problema. Takođe, nova direktorica u Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje nam izlazi u susret, što nam olakšava svaku vrstu dogovora”, rekao je Jovan Radovanović, predsjednik ovog udruženja, koje okuplja više od 600 porodica.

I u Mrkonjić Gradu višečlane porodice nailaze na razumijevanje. Miljka Antić, predsjednik Udruženja roditelja sa četvoro i više djece “Radost” Mrkonjić Grad, ističe da su zadovoljni saradnjom sa Danijelom Protić, direktoricom vrtića, koja izlazi u susret ovim porodicama i na smještaj vrlo kratko čekaju. Ističe da besplatan vrtić puno znači ovim porodicama.

Napominje da mjesečni boravak u dječjem vrtiću košta oko 120 KM.

“Sva djeca iz višečlanih porodica budu upisana u vrtiće”, kaže Jelena Kurtinović, direktorica Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka, dodajući da je prema novom pravilniku o upisnoj politici, donesenom prošle godine, upis transparentniji.

U Republici Srpskoj trenutno imaju 41 predškolska ustanova u javnom i 49 predškolskih ustanova u privatnom sektoru.

“Kada je riječ o broju djece koja su ostvarila pravo na besplatan boravak u predškolskim ustanovama, tim podacima raspolažu same predškolske ustanove, jer odluku o odgovarajućim povlasticama korisnika usluga donose upravni odbori predškolskih ustanova, na što osnivač daje saglasnost”, kažu u Ministarstvu prosvjete i kultutre Republike Srpske.

Za porodice sa četvoro i više djece, boravak u vrtićima sredstva umjesto roditelja obezbjeđuju gradski budžeti.

Izvor: Nezavisne