Banjalučki zelenaš ostaje bez imovine vrijedne nekoliko stotina hiljada KM

Branislav Smiljanić zvani Ćelo (38) iz Banjaluke, koji je osuđen na devet godina zatvora zbog zelenaštva i iznude, mogao bi da ostane bez nelegalno stečene imovine vrijedne nekoliko stotina hiljada maraka.

??????????????????????????????????????????????????????????
??????????????????????????????????????????????????????????

Godinu poslije donošenja pravosnažne presude pokrenut je proces za trajno oduzimanje imovine koju je Smiljanić stekao kriminalom. Proces je pokrenut na zahtjev Okružnog tužilaštva Banjaluka, a za danas je zakazano prvo ročište u Okružnom sudu.

Smiljaniću je tokom istrage još 2012. godine banjalučki Osnovni sud privremeno blokirao pravo raspolaganja sa dva stana od 44, odnosno 70 metara kvadratnih na Bulevaru vojvode Stepe Stepanovića u Banjaluci. Smiljanić je nakon saznanja od insajdera da se protiv njega sprovodi istraga prepisao stanove na Stojanku T. i Veselina V. Osim nekretnina privremeno mu je oduzet i “audi A4″, proizveden 2004. godine, koji je Smiljanić u međuvremenu prepisao na Miodraga P. Pokušaj prebacivanja imovine je na vrijeme otkriven, pa se ona našla pod blokadom.

Smiljaniću je kazna od devet godina zatvora zbog zelenaštva i iznuda izrečena u Vrhovnom sudu RS početkom decembra 2014. godine. Sud je djelimično uvažio žalbe odbrane pa je Smiljaniću smanjio kaznu sa 14 godina zatvora, koju mu je u martu 2014. godine izrekao Okružni sud u Banjaluci. Vrhovni sud je potvrdio novčana kaznu kojom je Smiljaniću naloženo da isplati 20.000 maraka.

Smiljanić je osuđen za 15 slučajeva zelenaštva i iznude koji datiraju od 2006. do 2012. godine. U dva slučaja mu je saradnik bio osuđeni Sandro Kaurin, a u jednom Slavko Todorović. U presudi je navedeno da je Smiljanić osobama lošeg imovnog stanja, znajući za njihovu tešku materijalnu situaciju, pozajmljivao novac s kamatom od deset do 20 odsto na mjesečnom nivou. Dužnicima koji nisu mogli da vraćaju dug je prijetio, šamarao ih, zvao porodicu i iznuđivao novac. Jednom od dužnika je prijetio da će ga samljeti u mašini za mljevenje mesa, a drugima da će im poslati svoje vojnike da na silu uzmu novac.

Sumnja se da su Smiljanić i njegovi saradnici oštetili 100 osoba od kojih su iznudili oko 400.000 maraka.

Osuđeni

U slučaju “Smiljanić” zbog zelenaštva, prevare i iznude osuđeni su i bivši sudski policajac Drago Đenić, te Slavko Todorović i Sandro Kaurin.

Đenić je zbog zelenaštva i prevare osuđen na 26 mjeseci zatvora i 2.000 maraka novčane kazne. Kaurin je pravosnažno osuđen na tri godine i četiri mjeseca zatvora i 10.000 maraka novčane kazne. Todorović je na osnovu priznanja krivice osuđen na deset mjeseci zatvora i 500 maraka novčane kazne zbog iznuda i zelenaštva.

glas srpske