NovostiRS/BiH

Banjalučanin i Dobojlija na evropskoj listi najtraženijih bjegunaca

0

Evropska mreža sa aktivnom potragom bjegunaca (ENFAST) uz pomoć Europola uspostavila je internet stranicu na kojoj se nalaze profili 46 najtraženijih pljačkaša u Evropi, od kojih su dvojica iz BiH.

cvijanovic-radomir

Riječ je o Bojanu Dragičeviću (34) iz Banjaluke i Radomiru Cvijanoviću (32) iz Doboja za kojeg se sumnja da je učestvovao u “pljački vijeka” u Ljubljani, kada su razbojnici pobjegli sa skoro 33 miliona evra. Slovenačka policija traži ga već 11 godina zbog pljačke SKB banke u kojoj je obijeno 428 sefova i iz kojih je odneseno gotovo 20 miliona evra, ali i druge dragocijenosti vrijedne oko 13 miliona evra.

U toj pljački je pet naoružanih napadača upalo u riznicu banke, koristeći sigurnosni kod za korisnike sefa onesposobivši dvojicu čuvara. Riječ je o dobro organizovanoj i sofisticiranoj pljački, istakli su stručnjaci za bezbjednost, i dodali da je služba zaštite bila veoma slaba te da alarmi nisu bili povezani sa sigurnosnim centrom ili sjedištem policije u neposrednoj blizini banke.

Dragičević je u dva navrata opljačkao poslovnicu HVB Splitske banke u središtu Šibenika. Prvi put je ukrao 350.000 kuna (oko 47.000 evra), a drugi put skoro pola miliona kuna (oko 66.000 evra). Prema presudi, pljačka je organizovana u Banjaluci, gdje je uhapšen u maju 2012. godine i zatim izručen Hrvatskoj. Oružje i ukradeni novac iz banke nikada nisu pronađeni. Nakon što je završio u zatvoru u Lepoglavi, Dragičević je pobjegao iskočivši kroz prozor prostorije koju su u pogrešnom trenutku čuvari ostavili bez nadzora. Skočio je na parkirani automobil i pobjegao, ali ga je policija uspjela uhvatiti istog dana.

Nakon ovog bijega, sljedeće godine prebačen je u Pulu odakle je takođe uspio pobjeći pri povratku iz šetnje preskočivši zid visok četiri metra. Zatvorska policajka ispucala je tri metka upozorenja i pucala u njega, ali ga nije uspjela pogoditi. Tada je upravnik zatvora podnio ostavku. Zbog ovog slučaja pokrenuti su disciplinski postupci protiv troje zatvorskih čuvara.

radio sarajevo

Poginuo dječak kad je istrčao na ulicu za loptom

Previous article

Tomislav Nikolić stiže u prvu zvaničnu posjetu Sarajevu

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti