NovostiRS/BiH

Banja Luka: Promovisano 20 doktora nauka

0

Banja Luka: Univerzitet u Banjaluci promovisao je danas 20 doktora nauka koji su to zvanje stekli na ovoj visokoškolskoj ustanovi, kao i počasnog doktora nauka Klemensa Jegera iz Njemačke.

ATV

Novi doktori nauka su Julija Aleksić, Dragan Macanović, Aleksandar Borković, Saša Čvoro i Dijana Simonović, koji su to zvanje stekli na Arhitektonsko-građevinsko-geodteskom fakultetu, Vesna Mrdalj sa Poljoprivrednog i Tanja Maksimović sa Prirodno-matematičkog fakulteta.

Među novopromovisanim doktorima su i Sanja Gnjato, Vesna Petković, Vesna Rudić Grujić, Aleksandra Dominović Kovačević, Saša Vujnović, Dragica Draganović i Aleksandra Đeri sa Medicinskog fakulteta, Borislav Malinović i Ladislav Vasilišin sa Tehnološkog i Milutin Matić sa Fakulteta političkih nauka.

U doktorsko zvanje promovisani su i Slavica Tutnjević, Borivoje Milošević i Amra Imširagić, koji su ga stekli na Filozofskom fakultetu.

Rektor Univerziteta Stanko Stanić rekao je da će nakon današnje promocije ova visokoškolska ustanova biti kadrovski jača, što će biti korisno i široj zajednici.

vlcsnap-2015-06-04-14h26m49s27

“Sa izuzetnim zadovoljstvom dodijelićemo i počasni doktorat profesoru Klemensu Jegeru iz NJemačke, koji je na svoj način doprinio međunarodnoj promociji Univerziteta, prije svega, Ekonomskog fakulteta, te finansijski pomogao naše studente dodjeljujući im stipendije”, rekao je Stanić.

vlcsnap-2015-06-04-14h28m34s68

On je dodao da se u današnje vrijeme promoviše mnogo više doktora nauka, zbog većeg broja fakulteta i studijskih programa, ali i zbog činjenice da se srednja generacija sve češće odlučuje da nakon osnovnih nastavi postdiplomske studije.

“U periodu do 1992. godine većina doktora nauka bila je zaposlena u institutima i istraživačkim centrima, kojih je tada bilo dosta, ali ih je danas nažalost vrlo malo, tako da većina traži posao i prostor za istraživanje upravo na univerzitetima”, rekao je Stanić.

Prema njegovim riječima, doktori nauka bi polovinu angažmana trebalo da provode u nastavnom procesu, a polovinu u istraživačkom.

vlcsnap-2015-06-04-14h28m42s158

Doktor pedagoških nauka Amra Imširagić rekla je da će sav svoj rad usmjeriti na djecu sa posebnim potrebama. “S obzirom da sam vezana za domovinu, smatram da se uvijek može raditi više i bolje i ne bih odavde odlazila”, istakla je Imširagićeva.

Doktor istorijskih nauka Borivoje Milošević, koji je doktorirao na nacionalnoj istoriji 19. vijeka, rekao je da je ovo veliki dan ne samo za njega i njegove kolege, već i za njihove matične fakultete.

vlcsnap-2015-06-04-14h29m08s159

“Iza nas je jedan ciklus školovanja i u godinama koje slijede na meni i mojim kolegama je da ono što smo naučili primijenimo u praksi u nastavi sa našim studentim i u naučnom radu”, naveo je Milošević.

Prema njegovim riječima, za doktore istorijskih nauka ima posla, ali je veliki broj svršenih studenata istorije koji zaposlenje teško nalaze.

ATV

PRNJAVOR: PRIJEM ZA ATLETIČARE I TENISERE

Previous article

Tragedija u Ključu: Učenica umrla na času fizičkog

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti