NovostiRS/BiH

Baka Milenka u toplom domu: “Zalutala sam u kanjonu Tare čuvajući ovce, hvala do neba momcima što su me spasili!”

0

Milenka Topalović iz Čelebića (78)  kod Foče, koju je četvoročlana ekipa Spasilačkog kluba „Volf“ iz Foče u subotu spasila od smrzavanja pronašavši je na obalama reke Tare, stabilnog je zdravstvenog stanja i sa svojim najbližima na okupu.

 milenka-topalovicStarica je, čuvajući stoku, odlutala od kuće, izgubila se u nepreglednom kanjonu Tare i tri dana i dve noći provela na temperaturi i do minus šesnaest stepeni ispod nule. Kada je bila na izmaku snage hrabri fočanski “vukovi” pritekli su joj u pomoć. Priča da ju je samo čudo spasilo od smrti.

– A šta mi je bilo, ne znam ni sama, pošla sam za ovcama, činilo mi se da znam put, ali odjednom sam shvatila da je mrak, da ne znam nazad, da ne mogu, prvi put mi se tako nešto desilo. Nisam se plašila puno, samo studen, studen jaka, a kada sam ugledala momke što se došli da me spasu, zaradovala sam se, Boga mi, i hvala im do neba-priča Milenka za Radio Foču

Kaže da se trenutno dobro oseća, ali da primjećuje manje posledice od hladnoće.

– Malo osećam i slabost, malo me podignu ako ne mogu, ali sve bolje mi je-kaže baka Milenka.

Njena porodica u neverici. Zbunjeni, ali i srećni što su ponovo na okupu.

– Praktično posle toliko dana da je bila u zatvorenom prostoru ne bi izdržala, a kamoli napolju, u noći, na temperaturi i do minus deset. Srećom nađena je, živa je, pa šta Bog dragi dalje uredi, po njegovoj volji je i spasena. Mi smo je svi tražili , ali da nije bilo ovih momaka iz “Volfa” da je nisu vozeći se čamcem videli i izvukli, mi bismo sigurno prošli i ne bismo je videli. Tako je valjda zapisano bilo – kaže Radovan, Milenkin sin.

Čim je staričin nestanak prijavljen, članovi Spasilačkog kluba “Volf” spremno su odgovorili na poziv Republičke uprave Civilne zaštite i opštine Foča.

-S taricu smo pronašli na šestom kilometru od  Brštanovice, bukvalno par koraka od reke Tare, u promrzlom stanju. Dali smo joj tople napitke i dozvali je, počela je da komunicira sa nama, a zatim smo je ubacili u čamac i prevezli do mesta Vjernovići i tu su došli meštani i kasnije ekipa Doma zdravlja koji su joj pružili lekarsku pomoć-ispričao je Nenad Ikonić, predsednik Spasilačkog kluba “Volf”.

Iako su u svom dnevniku ispisali brojne spasilačke podvige, fočanski vukovi ističu da je spasavanje ljudskih života uvijek neopisiv osećaj.

-To se ne može rečima opisati kada spasite nekome život, svi naši članovi su oduševljeni sa ovom akcijom. Jeste težak teren, jeste reka, led, mraz, ali sve to zaboravite kada život nekome vratite – kaže Miloš Ostojić, jedan od “vukova” koji je učestvovao u spasavanju.

Za fočanske vukove ovo je samo jedna od mnogih spasilačkih misija koju su uspešno izveli u spasavanju života na divljim terenima na području Foče, ali i širom regiona. Za sedamdesetosmogodišnju Milenku, koja se oporavlja i raduje sa ukućanima, kako kaže, njeni spasioci Nenad, Miloš, Dimitrije Ostojić i Kristian Milosavljević biće podsećanje da slavi život.

Izvor: Radio Foča

Zbog čega kitimo jelku

Previous article

Opasna zvečka: Sa tržišta BiH povlači se ova igračka za djecu

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti