MagazinZanimljivosti

Baka doktorirala sa 102 godine

0

Neonatologu Ingeborg Silm-Rapoport, kojoj nacisti prije 77 godina nisu dozvolili da usmeno brani diplomski rad zato što je po majci Jevrejka, danas je na hamburškom univerzitetu uručen doktorat čime je postala najstariji doktor nauka u Njemačkoj sa 102 godine.

ingeborg-ap1_f

Ingeborg Rapoport je prošlog mjeseca usmeno odbranila disertaciju pred trojicom stručnjaka u svom domu u Berlinu, a Univerzitet u Hamburgu je povodom današnje svečane dodele doktorata saopštio da “ne može da poništiti nepravdu koju je pretrpila”.

Dekan Medicinskog fakulteta Uve Koh-Gromus rekao je da je Ineborg Rapoport usmenom ispitu prošlog mjeseca “bila briljantna, ne samo za svoje godine”.

“Bili smo impresionirani njenom intelektualnom sviješću i njena stručnost nas je ostavila bez teksta”, dodao je Koh-Gromus, prenijele su agencije.

Ingeborg Rapoport je bježeći od nacista 1938. godine emigrirala u SAD gdje je diplomirala i radila kao pedijatar, prije nego što se 1952. godine, u eri “lova na vještice” u vrijeme senatora Džozefa Makartija, sa suprugom vratila u Istočni Berlin.

U Berlinu je godinama radila kao rukovodilac odjeljenja neonatologije u bolnici Šarite. BETA

Šarena čokoladna torta za 15 min

Previous article

Islamska država zauzela libijski grad Sirt

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Magazin