NovostiRS/BiH

“Autoputevi RS” u PROBLEMU: U junu stiže rata od 11,9 miliona evra, a pare im BLOKIRANE

0
Foto Dejan Bozic

Javno preduzeće “Autoputevi Republike Srpske” je u velikim problemima jer im u junu dospijeva rata kredita od 11,9 miliona evra, a novac od akciza na naftne derivate ne dobijaju od februara.

Foto Dejan Bozic

– Kredite vraćamo iz prihoda ostvarenog po osnovu akciza. Budući da rate na naplatu dospijevaju već u narednom mjesecu, nadamo se da će nadležni u što skorije vrijeme postići dogovor o raspodjeli novca prikupljenog po ovom osnovu – rečeno je za Srpskainfo u “Autoputevima RS”.

Inače, ovo preduzeće dva puta godišnje otplaćuje kredite, u junu i decembru. Rata u decembru koju “Autoputevi RS” treba da vrate iznosi gotovo 12,4 miliona evra.

– Tokom 2018. godine za vraćanje dospjelih rada kredita treba da obezbijedimo 24.278.494 evra. Кredite su nam odobrile Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropska investiciona banka (EIB) za realizaciju projekta izgradnje mreže autoputeva i brzih puteva u Republici Srpskoj – kažu u “Autoputevima RS”.

Javno preduzeće “Autoceste FBiH” su u nešto povoljnijem položaju od kolega iz Republike Srpske.

Direktor ovog preduzeća Adnan Terzić za Srpskainfo kaže da oni imaju ugovor sa Ministarstvom finansija FBiH koji kredite ovog preduzeća otplaćuju kao spoljni dug.

– Kada dobijemo novac od akciza, mi taj novac vratimo u budžet. Ako ne bude postignut dogovor oko raspodjele prihoda od akciza, budžet FBiH biće uskraćen za 19 miliona sve dok ne bude postignut dogovor oko raspodjele prikupljenog novca – objašnjava Terzić.

Na podračunu Centralne banke je od februara do kraja marta prikupljeno oko 97 miliona KM po osnovu akciza na naftne derivate, ali UO Uprave za indirektno oporezivanje BiH već tri puta nije postigao dogovor oko raspodjele novca.

Taj novac treba da bude prebačen direktno na račune preduzeća koja su zadužena za gradnju puteva u BiH. Na kraju juna ta cifra će biti, kako se procjenjuje, veća od 120 miliona KM.

srpskainfo.com

NARANDŽASTO UPOZORENJE Meteorolozi upozoravaju na obilne padavine i jaku grmljavinu

Previous article

Eksplozija u Banjaluci, oštećeno nekoliko automobila

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti