Austrija “bi preispitala” Erdoanov miting u BiH

od prnjavorski 0

Ambasada Austrije u BiH bi kritički preispitala najavljenu predizbornu aktivnost turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana u Sarajevu, a Ambasada Njemačke nije željela da se izjašnjava o tom pitanju.

Stav austrijske Ambasade u BiH je da to da li političari neke druge države smiju ili ne voditi izbornu kampanju u nekoj državi podliježe suverenoj odluci te države i podsjećaju da Austrija nije dala dozvolu turskom predsjedniku da vodi izbornu kampanju u u toj zemlji.

“Kao ni brojne druge države članice Evropske unije, ni Austrija nije dozvolila turskom predsjedniku da vodi izbornu kampanju u Austriji. U jednoj multietničkoj i multireligijskoj zemlji, kao što je Bosna i Hercegovina, aktivnosti koje djeluju razdvajajuće u pogledu jedinstva zemlje, kao i vršenje uticaja iz inostranstva koje nije uvijek korisno, treba kritički preispitati. Ovo naročito vrijedi za osobe i države za koje se ne može reći da su u skladu sa evropskim vrijednostima”, saopšteno je za portal “Klix.ba” iz austrijske Ambasade u BiH.

Iz Ambasade Njemačke u BiH su kazali da se ne izjašnjavaju o posjetama i javnim nastupima stranih državnih čelnika i predsjednika vlada u Bosni i Hercegovini.

U Turskoj će 24. juna biti održani vanredni parlamentarni i predsjednički izbori, a Redžep Tajip Erdoan je najavio da će predizborni miting održati 20. maja u Sarajevu, s obzirom na to da su mu Austrija, Njemačka i Holandija, iz bezbjednosnih razloga, zabranile takva okupljanja.

Komentariši

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>