Australijanac tvrdi da je pronašao olupinu MH 370: Na njoj su rupe od metaka

Peter Mekmehon, australijski amaterski istražilac avionskih nesreća, godinama je pretraživao snimke i fotografije NASA i Google Mapsa otkad je Boeing 777 Malezija erlajnsa MH370 netragom nestao s radara.

Članovi posade i 239 putnika prije četiri godine su nestali negdje iznad Indijskog okeana, a Mekmehon tvrdi kako je uspio da pronađe olupinu.

Smatra da se nalazi istočno od Madagaskara, u području koje nije obuhvaćeno istragom. To je potvrdio satelitskim snimcima na kojima se mogu vidjeti obrisi letjelice.

“Četvoro Amerikanaca su došli u Australiju da nadgledaju potragu za MH370. Pobrinuli su se da sve informacije budu sakrivene od javnosti”, izjavio je Mekmehon za “The Sun” i dodao da vlasti ne žele da otvaraju novu istragu jer se na olupini vide rupe od metaka, što postavlja brojna nova pitanja.

Ali, Mekmehon tvrdi da je pronašao i dio kabine u moru blizu Mauricijusa, a volonteri su na susjednom ostrvu pronašli krhotine aviona još 2015. godine.

Once again, I state: Most likely impact area of . Let's solve this tragic mystery, for sake of all… pic.twitter.com/nbFj8POhbQ

this is the area i believe it crashed in, as there is a huge debris field of aircraft sections around this 79 meter wide thing 777-200 width, but the GE dates of 2009 to 2013 with 7 different dates over 27.3.2014 nobody believes it MH370, and GE can't explain the dates, Why Why ? pic.twitter.com/420y3cq0lZ

View image on TwitterView image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter

 

 Podsjetimo, avion je nestao 8. januara 2014. godine ubrzo nakon polijetanja s aerodroma u Kuala Lumpuru u Maleziji. Na svoje odredište, Peking, nikada nije stigao.

Australija, Malezija i Kina, tri zemlje iz kojih je bila većina putnika, pokrenule su zajedničku istragu, ali zbog troška (koji se procjenjuje kao najveći trošak istrage u civilnom vazduhoplovstvu) su morali da je obustave.

Nije jasno zašto su krhotine pronađene toliko daleko od same rute niti šta se dogodilo. Isključene su teorije o kvaru ili prirodnoj katastrofi, pa se pretpostavlja da je avion bio otet. Sedam sati nakon polijetanja kretao se prema jugu, sve dok, pretpostavljaju istražioci, nije ostao bez goriva.

(24sata.hr)