PrnjavorVijesti

ATV IZ PRNJAVORA: Mlijekari povećavaju proizvodnju zbog izvoza u EU

0

Mljekari u Srpskoj kažu već se traži litra mlijeka više. U naredna dva mijeseca planiraju da povećaju broj muznih krava, kako bi povećali  količine i kvalitet mlijeka,  namjenjenog za izvoz na tržište EU.

mlijeko

Za taj plan poučuju  potrebna im je podrška Ministarstva poljoprivrede RS, koja je, kako kažu poljoprivrednici, u posljednjih nekoliko mjeseci izostala. Duguje im se tvrde 30 miliona podsticaja i pet miliona maraka odštete zbog poplave.

“Ako uzmete primjer bilo koje veće farme, dug je između 50 i 100 hiljada maraka.  To su veliki novci, to je maltene šleper junica, mogli bi povećati na svakoj farmi za 20 odsto proizvodnju mlijeka”, rekao je Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS.

Količina je karta na koju moraju da odigraju mljekari Srpske. Sadašnje količine od 110 miliona litara proizvedenog mlijeka, u Udruženju mlijekara Srpske, kažu potrebno je povećati bar za 20 odsto.

Matična grla, kontrola proizvedene hrane, kontrola proizvedenog mlijeka, higijena- standardi su koje zahtjeva EU. Sve to košta poručuju mljekari. Isplatom podsticaja kažu  zaokružili  bi  proizvodni ciklus i bili konkurentni na tržištu EU.

Pogledajte prilog iz Centralnih ATV vijesti!

 

Paradajz nikad nemojte čuvati u frižideru – evo i zašto

Previous article

Srušio se avion u Hrvatskoj

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Prnjavor