BalkanNovosti

Artemije izopšten iz SPC?

0

Bivši vladika raškoprizrenski Artemije izopšten je iz SPC na sinoćnjem zasjedanju Sabora, saznaje “Blic”.

artemije

Ovo je prvi slučaj u istoriji SPC da je jedan episkop ne samo rasčinjen nego i potpuno izopšten to jest ekskomuniciran iz Crkve. Za Crkvu on je od sada Marko Radosavljević kako je njegovo svjetovno ime prije monašenja.

Kako “Blic” saznaje osim Artemija iz Crkve je izopšten i bivši iguman Crne Reke Nikolaj koji ubuduće sme da koristi samo svetovno ime – Negoslav Nikolić.

Artemije je do sinoćne odluke bio monah jer je prije nekoliko godina raščinjen kada je ostao bez titule vladike, a Negoslav civil vjernik.
Sveti arhijerejski Sabor SPC i patrijarh Irinej pozvali su u srijedu bivšeg vladiku Artemija da “krene putem mira i jedinstva sa Crkvom” ili će Sabor biti primoran da umjesto jedinog spasonosnog rješenja preduzme dalje i konačne kanonske mjere.

Njih dvojica izopšteni su zbog cijepanja jedinstva SPC odnosno raskola. Artemije, odnosno, Radosavljević je napravio prvi raskol na teritoriji Srbije od početka istorije autokefalne Srpske Crkve.

Neposredan povod za ovu odluku je krajem aprila “hirotonija u episkopski čin” bivšeg igumana Crne rijeke Nikolaja. U takozvanom manastiru Svetog Nikolaja Miriklijskog, u Loznici kod Čačka, gdje se okupljaju pristalice tada raščinjenog vladike, Nikolaj je dobio čin horepiskopa staroraškog i lozničkog. Riječ je o starom terminu, odnosno funkciji koja više ne postoji u SPC – episkop pomoćnik.

Tada je u Crkvi već rečeno da je posrijedi sektašenje.

Artemije koji je poslije rašnjinjenja do sinoćnje odluke bio monah, i uprkos odluci SPC nastavio je sebe da predstavlja kao episkopa raško-prizrenskog i kosovsko-metohijskog u egzilu i godinama se oglušavao o odluku Sabora.

Artemije je prije nekoliko godina raščinjen zbog grubih mahinacija u njegovoj eparhiji sa novcem namijenjenim za preostale Srbe i jer se oglušavao o sve odluke i preporuke Sabora i Sinoda. blic

Nataša Bekvalac najavila povlačenje

Previous article

Hrvatski veterani probili policijski kordon

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Balkan