NovostiRS/BiH

Arapi u opštini Trnovo grade turistički grad vrijedan oko 4,5 milijardi KM.

0

Arapi u opštini Trnovo grade turistički grad vrijedan oko 4,5 milijardi KM.

Foto: klix

Danas je u prostorijama sarajevske Opštine Centar potpisan protokol o saradnji između Opštine Trnovo i kompanije Buroj Property Development iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, kojim je ozvaničena gradnja integrisanog turističkog grada “Buroj Ozone” na području opštine Trnovo.

Integrisani turistički grad “Buroj Ozone” u opštini Trnovo će sadržavati hiljade stambenih jedinica, hotela, trgovačkih centara, kao i svu drugu društvenu infrastrukturu.

Kako je istaknuto na današnjem potpisivanju protokola, ovo neće donijeti samo direktne prihode za turizam BiH, nego i prilike za zaposlenje, te na hiljade novih radnih mjesta. Ukupna vrijednost ovog projekta je, kako je navedeno, oko 4,5 milijardi KM, piše Klix.

Načelnik Opštine Trnovo Ibro Berilo je kazao kako će se u Bosni i Hercegovini prvi put izgraditi turistički kompleks koji će po svojoj veličini i vrijednosti investicije predstavljati najveći projekat ove vrste na području Jugoistočne Evrope i šire.

“Mislim da se radi najvećoj investiciji u BiH nakon rata. Ovo je historijski dan za Općinu Trnovo, te znači mnogo ne samo za razvoj Trnova, nego i Kantona Sarajevo i čitave BiH. Kroz realizaciju ovog projekta, općina Trnovo će se moći mjeriti sa razvojem općine Centar”, kazao je Berilo, istaknuvši kako će im za realizaciju ovog projekta trebati i pomoć šire društvene zajednice.

Opština Trnovo se nalazi oko 30 km jugostočno od Sarajeva, oivičena vijencem kojeg čine planine Igman, Bjelašnica, Treskavica i Jahorina.

Prije rata, opština je zauzimala površinu od 451 km2, dok je nakon Dejtonskog sporazuma njena površina smanjena i sada iznosi 337 km2.

Na području opštine živi oko 2.524 stanovnika u 56 naseljenih mjesta, sela i zaseoka. Sva sela i naselja su mrežom lokalnih puteva povezana sa glavnim saobraćajnim pravcem M18 kojim se odvija vrlo živa komunikacija sa Sarajevom.

Na današnjem potpisivanju protokola o saradnji je prikazan i desetominutni film koji pokazuje detaljni plan izgradnje ovog turističkog grada.

Ismail Ahmed, direktor firme Buroj, izrazio je zadovoljstvo saradnjom između Buroja i Bosne i Hercegovine, te istaknuo kako je potpisivanje ovog protokola samo prvi korak ka izgradnji partnerstva.

Pojasnio je kako je Buroj Property Development vodeća kompanija za urbanistički razvoj i posvećena je tome da postane jak partner BiH u razvijanju ogromnog turističkog potencijala kojeg naša zemlja ima, naglasivši kako će “Buroj Ozon” biti najveći projekat ove vrste u regiji i šire.

“Vaša prelijepa zemlja sa svojim bogatstvima puna je potencijala, a ovdje smo došli da radimo sa vlastima u Bosni i Hercegovini kao partneri u cilju osiguravanja profita i beneficija od našeg zajedničkog projekta. Kad su nas predstavnici ambasada BiH u Ujedinjenim Arapskim Emiratima pozvali da dođemo ovdje, nismo bili sigurni šta da očekujemo. Danas sam jako sretan što sam u Sarajevu i nadam se da ću postati redovan gost vaše zemlje”, kazao je Ismail Ahmed.

Izvor: nezavisne novine

Na Facebooku su svi lijepi, privlačni i pametni

Previous article

Od danas nova plava vinjeta za vožnju kroz Austriju

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti