Apple potkrada Evropsku uniju?

Evropska unija je danas pokrenula istragu koja treba da pokaže da li se posebni poreski sporazumi ponuđeni kompanijama kao što su Apple i Starbucks u Irskoj, Luksemburgu i Holadniji mogu smatrati nezakonitom državnom pomoći.

apple

– U vrijeme problematičnih budžetskih prihoda, veoma je važno da velike međunarodne kompanije plaćaju pravedne poreze -izjavio je evropski komesar za konkurentnost Hoakin Almunija, prenosi agencija Frans pres.

Brojne kompanije, uključujući Starbucks, Amazon, Google i Apple, našle su se pod pritiskom političara zbog poreza. Poreski mehanizmi u Irskoj, Holandiji i Luksemburgu omoćavaju firmama koje bilježe gubitke u zemljama sa višim porezima da profit prijavljuju u zemljama sa nižim porezima. Kako navodi Almunija, ovo može da se smatra ilegalnom državnom pomoći i predstavlja diskriminaciju drugih članica EU.

– Prema propisima EU o državnoj pomoći, nacionalne vlasti ne mogu da donose mjere koje određenim kompanijama omogućavaju da plate niže poreze nego što bi trebalo kada bi poreski propisi bili pravedni – navodi komesar.

Prošle godine, nakon javnih kritika poreskih sporazuma Starbucks-a u Britaniji, ta kompanija je pristala da plati 20 miliona funti na ime poreza na poslovanje. Starbucks je 2012. priznao da u Britaniji nije platio porez na zaradu od 400 miliona funti (485 miliona evra) iz perioda od 2009. do 2012.

(Trakavica.com / Izvor: atvbl.com