BalkanNovosti

AP: Ruski “migovi” u Srbiji – nove tenzije na Balkanu

0

Američka agencija AP prenosi da je premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio da će putovati u Moskvu kako bi potpisao ugovor o kupovini šest lovaca MiG-29.

AP ocjenjuje da bi to moglo doprinijeti tenzijama na Balkanu. Agencija navodi da Srbija nabavlja MIG-ove usred “očiglednih pokušaja Moskve da spriječi taj nestabilni evropski region da se pridruži zapadnim institucijama”. AP to navodi u tekstu pod naslovom “Srbija će nabaviti ruske borbene avione kako bi se suprotstavila prijetnji NATO-a”.

Istovremeno, citira premijera Vučića da su Srbiji lovci potrebni kako bi zaštitila svoju slobodu i suverenitet. “Iako formalno stremi ka članstvu u Evropskoj uniji, Srbija klizi ka svom tradicionalnom slovenskom savezniku Rusiji”, piše Asošiejted pres, dodajući da Moskva ulaže velike propagandne napore kako bi Srbiju zadržala dalje od Zapada.

Regionalne tenzije su porasle poslije optužbi u oktobru za pokušaj puča srpskih i ruskih nacionalista protiv prozapadne vlade Crne Gore zbog njenih nastojanja da se pridruži NATO-u, zaključuje američka agencija.

agencije

Ruski diplomata pronađen mrtav sa prostrijelnim ranama glave

Previous article

Dodik: Bosanski jezik ne postoji, pitanje Ustavnog suda BiH ključno za RS

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Balkan