AP: Ruski “migovi” u Srbiji – nove tenzije na Balkanu

Američka agencija AP prenosi da je premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio da će putovati u Moskvu kako bi potpisao ugovor o kupovini šest lovaca MiG-29.

AP ocjenjuje da bi to moglo doprinijeti tenzijama na Balkanu. Agencija navodi da Srbija nabavlja MIG-ove usred “očiglednih pokušaja Moskve da spriječi taj nestabilni evropski region da se pridruži zapadnim institucijama”. AP to navodi u tekstu pod naslovom “Srbija će nabaviti ruske borbene avione kako bi se suprotstavila prijetnji NATO-a”.

Istovremeno, citira premijera Vučića da su Srbiji lovci potrebni kako bi zaštitila svoju slobodu i suverenitet. “Iako formalno stremi ka članstvu u Evropskoj uniji, Srbija klizi ka svom tradicionalnom slovenskom savezniku Rusiji”, piše Asošiejted pres, dodajući da Moskva ulaže velike propagandne napore kako bi Srbiju zadržala dalje od Zapada.

Regionalne tenzije su porasle poslije optužbi u oktobru za pokušaj puča srpskih i ruskih nacionalista protiv prozapadne vlade Crne Gore zbog njenih nastojanja da se pridruži NATO-u, zaključuje američka agencija.

agencije