AP: Putin je ‘brend’ Rusije

Na početku četvrtog mandata na čelu Rusije, slika predsjednika Vladimira Putina je sveprisutna u toj zemlji, a ujedno je i “ruski brend” širom svijeta, navodi danas AP.

Američka agencija primjećuje da se Putin na državnoj televiziji svakodnevno pojavljuje – dajući instrukcije zvaničnicima, sastajući se s radnicima i gostujućim šefovima država, ili pak obilazeći nove medicinske, vazdušno-kosmičke i odbrambene objekte.

“Nerjetko ga možete vidjeti i u opuštenijem izdanju, dok igra hokej ili skija”, napominje se u analizi o Putinovom imidžu.

Na Međunarodnom aerodromu “Šeremetjevo” i prodavnicama suvenira širom Moskve, navodi AP, “Putinovo staloženo i ozbiljno lice posmatra vas sa majica, šolja, babuški i magneta za frižidere”.

“Ponekad je Putinov lik prikazan i sa izvjesnom dozom humora, kao što je popularna slika na kojoj jaše medvjeda, ili ona koja ga prikazuje bez košulje, sa impresivnim mišićima”, dodaje američka agencija.

U tekstu se navodi i mišljenje analitičara da se Putinov portret postepeno mijenja.

“Putin je počeo da iz imidža borca i čudotvorca prelazi na imidž uglednog čovjeka i lidera mladog tima”, kaže Jevgenij Minčenko, politički konsultant sa sjedištem u Moskvi.

Minčenko Putina opisuje kao “mudrog vladara, koji neće probleme rešiti odmah, već postavlja strateški kurs i imenuje talentovane mlade ljude koji su sposobni da taj kurs primjene”.

Iako je Putinov lik rasprostranjen, napominje Asošiejted pres, na portretima se ne vidi sveprisutnost kakva karakteriše kultove ličnosti kao što je to slučaj s Kimom Džon-unom u Sjevernoj Koreji ili turkmenistanskim liderom Gurbangulijem Berdimuhamedovim.

“On je osoba sa evropskom kulturom. Sve te azijske stvari njemu, na neki način, ne prijaju. Putinova priroda je prilično uzdržana. Zato su njemu, kao profesionalnom špijunu, groteskna pokazivanja lojalnosti prije sumnjiva nego prijatna”, pojašnjava Minčenko.

Za mnoga ruska preduzeća, navodi AP, Putinov lik predstavlja komercijalnu mogućnost.

Osnivači grupe Putinovih pristalica “Sjet”, koja dizajnira robu i slogane s njegovim likom i porukom, pokušali su da ostvare profit na osnovu onoga što nazivaju “Putinov brend”.

“Putin je, bez sumnje, brend ove zemlje”, kaže Gleb Krajnik, jedan od dizajnera “Sjeta”.

Prema njegovim rječima, stranci su ranije, na pitanje na šta prvo pomisle kada čuju riječ Rusija, odgovarali da su to babuška, balalajka, kavijar, votka…

“A sada, kakvo god mišljenje imali o našem predsjedniku, odgovoriće vam da prvo pomisle na – Putina”, zaključuje Krajnik.

nezavisne