Ankara traži podršku za upad u Siriju

Turska traži od svojih koalicionih partnera, uključujući SAD, da učestvuju u zajedničkoj kopnenoj operaciji u Siriji, radi pokušaja da se okonča petogodišnji rat u toj zemlji, rekao je zvaničnik u Istanbulu.

turkish-army-exercise-465x390

Zvaničnik, koji nije imenovan, rekao je da je sada nemoguće zaustaviti rat bez kopnene intervencije, ali da Ankara neće sama pokrenuti takvu operaciju, prenio je Rojters.

“Turska neće imati jednostranu kopnenu operaciju. Tražimo od svojih koalicionih partnera da pokrenemo kopnenu akciju. Razgovaramo o tome sa svojim saveznicima”, rekao je ovaj zvaničnik.

On je dodao da će Turska učestvovati u takvoj operaciji, ako bude konsenzusa.

“Bez kopnene operacije nije moguće zaustaviti ovaj rat”, rekao je turski zvaničnik.

U međuvremenu, turska artiljerija uzvratila je danas vatru preko granice sa Sirijom, što je činila i u prethodna tri dana.

Turska je juče upozorila pripadnike kurdske milicije na sjeveru Sirije da će se suočiti sa “žestokim odgovorom” ako pokušaju da zauzmu granični grad Azaz.

Sirijska armija, koja sprovodi ofanzivu uz podršku ruskih vazdušnih udara, prišla je na 25 kilometara od granice sa Turskom. Kurdska milicija IGP, koju Ankara smatra za neprijateljsku formaciju, iskoristila je priliku i zauzela teritorije od sirijskih pobunjenika u blizini granice.

srna