Amerika traži od Sjeverne Koreje da joj pošalje svoje nuklearno oružje

Sjedinjene Američke Države zatražile su od Sjeverne Koreje da im u roku od šest mjeseci pošalje nuklearne bojne glave, interkontinentalne balističke projektile (ICBM) i drugi nuklearni materijal, objavio je list “Asahi” pozivajući se na nekoliko izvora bliskih sjevernokorejskim zbivanjima.

 Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je sjevernokorejskom vođi Kim Džong Unu prilikom susreta ovaj mjesec da bi Vašington mogao da skine Pjongjang s popisa država sponzora terorizma ako Sjeverna Koreja dopremi nuklearno oružje, navodi list.

Ako Pjongjang pristane na potpunu, provjerljivu i nepovratnu denuklearizaciju na planiranom samitu sa SAD-om 12. juna, Vašington će razmotriti davanje garancije Kimovom režimu i taj stav uključiti u zajedničku izjavu dvojice vođa, navodi se u izvještaju.

Sjeverna Koreja dovela je u pitanje samit između Kima i američkog predsjednika Donalda Trampa, susret bez presedana koji bi trebalo da se dogodi sljedeći mjesec, te osudila američko-južnokorejske vojne vježbe kao provokaciju, otkazavši pregovore na visokom nivou sa Seulom.

“Južna Koreja želi da posreduje i premosti jaz između SAD-a i Sjeverne Koreje kad se pokazalo da postoje neke razlike u stajalištima uoči planiranog samita”, rekao je funkcioner južnokorejske predsjedničke Plave kuće u četvrtak.

On je dodao da se južnokorejska vlada i predsjednik Mun Dža In namjeravaju aktivnije zauzeti “u ulozi posrednika” u raznim kanalima između Trampa i sjevernokorejskog vođe Kim Džong Una.

“Mjere koje je Sjeverna Koreja preduzela da ublaži napetosti na Korejskom poluostrvu trebaju priznati i sve druge strane, pogotovo SAD, trebalo bi da njeguju mogućnost za mir”, rekao je vodeći diplomata kineske vlade Vang Ji.

Vang, državni sekretar i ministar spoljnih poslova, to je izjavio u srijedu u Parizu, gdje je došao u zvaničnu posjetu, objavilo je na zvaničnoj stranici kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

agencije