NovostiSvijet

Amerika će imati veliku štetu, a Rusija korist

0
Južne zemlje, a naročito SAD, pretrpjeće veliku štetu od globalnog zagrijavanja, dok će države sjevera i Rusija zabilježiti ekonomsku korist, pokazuju naučne analize.

Povećanje nivoa mora, ekstremni vremenski uslovi i druge posljedice klimatskih promjena dovešće do godišnjih budžetskih gubitaka od oko 250 milijardi dolara u SAD.

Stručnjaci zaključuju da će južne zemlje pretrpjeti mnogo veću štetu nego što se ranije predviđalo.

Prema njihovim saznanjima, najviše će biti pogođene SAD i Indija, koje će, kako se vjeruje, šteta koštati između 250 i 206 milijardi dolara godišnje.

Takođe, među zemlje koje će osjetiti najveće posljedice zagrijavanja ubrojani su Meksiko, Kina i Brazil.

Prema predviđanjima, sjeverne zemlje će, pak, poboljšati svoje ekonomije, što se povezuje sa činjenicom da je trenutna temperatura tamo ispod optimalne.

Tako će zagrijavanje smanjiti energetske troškove u industriji i povećati prinose u poljoprivredi.

Rusija, Kanada, kao i zemlje EU i sjeverne Europe, ubrojane su u prostore na čiju će se ekonomiju povećanje prosječne godišnje temperature pozitivno odraziti.

Stručnjaci su napravili popis najvećih posljedica globalnog zagrijavanja u raznim zemljama svijeta i procijenili uticaj svakog pojedinačnog faktora na određenu ekonomiju.

Posljedice se značajno razlikuju od zemlje od zemlje, navode portal “Prirodne klimatske promjene” /Nature Climate Change/, a prenose ruski mediji.

Ranije se u američkim medijima pisalo o pozitivnim stranama globalnog zagrijavanja po Rusiju.

Godine 2015. Pariski klimatski sporazum potpisalo je 197 zemalja i obvezalo se da će smanjiti emisiju gasova sa efektom staklene bašte.

Američki predsjednik Donald Tramp objavio je prošle godine da SAD izlaze iz tog sporazuma.

Naučnici smtraju da je riječ o ekonomskom paradoksu zbog činjenice da se glavne buduće žrtve globalnog zagrijavanja zalažu ili za potpuno odustajanje od Pariskog sporazuma ili za olakšice u korist zemalja u razvoju.

S druge strane, gotovo sve zemlje kojima bi rast temperature bio koristan žele smanjenje emisije štetnih gasova, prenosi “Ruska riječ”.

Volkswagenov kompaktni hečbek prelaziće na struju do 600 km

Previous article

NAJDUŽI MOST NA SVETU Čudo arhitekture je dugačko 164 km, koštao je 73 milijardi evra, a pogled na njega je KAO IZ BAJKE (FOTO)

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti