Amerika će imati veliku štetu, a Rusija korist

Južne zemlje, a naročito SAD, pretrpjeće veliku štetu od globalnog zagrijavanja, dok će države sjevera i Rusija zabilježiti ekonomsku korist, pokazuju naučne analize.

Povećanje nivoa mora, ekstremni vremenski uslovi i druge posljedice klimatskih promjena dovešće do godišnjih budžetskih gubitaka od oko 250 milijardi dolara u SAD.

Stručnjaci zaključuju da će južne zemlje pretrpjeti mnogo veću štetu nego što se ranije predviđalo.

Prema njihovim saznanjima, najviše će biti pogođene SAD i Indija, koje će, kako se vjeruje, šteta koštati između 250 i 206 milijardi dolara godišnje.

Takođe, među zemlje koje će osjetiti najveće posljedice zagrijavanja ubrojani su Meksiko, Kina i Brazil.

Prema predviđanjima, sjeverne zemlje će, pak, poboljšati svoje ekonomije, što se povezuje sa činjenicom da je trenutna temperatura tamo ispod optimalne.

Tako će zagrijavanje smanjiti energetske troškove u industriji i povećati prinose u poljoprivredi.

Rusija, Kanada, kao i zemlje EU i sjeverne Europe, ubrojane su u prostore na čiju će se ekonomiju povećanje prosječne godišnje temperature pozitivno odraziti.

Stručnjaci su napravili popis najvećih posljedica globalnog zagrijavanja u raznim zemljama svijeta i procijenili uticaj svakog pojedinačnog faktora na određenu ekonomiju.

Posljedice se značajno razlikuju od zemlje od zemlje, navode portal “Prirodne klimatske promjene” /Nature Climate Change/, a prenose ruski mediji.

Ranije se u američkim medijima pisalo o pozitivnim stranama globalnog zagrijavanja po Rusiju.

Godine 2015. Pariski klimatski sporazum potpisalo je 197 zemalja i obvezalo se da će smanjiti emisiju gasova sa efektom staklene bašte.

Američki predsjednik Donald Tramp objavio je prošle godine da SAD izlaze iz tog sporazuma.

Naučnici smtraju da je riječ o ekonomskom paradoksu zbog činjenice da se glavne buduće žrtve globalnog zagrijavanja zalažu ili za potpuno odustajanje od Pariskog sporazuma ili za olakšice u korist zemalja u razvoju.

S druge strane, gotovo sve zemlje kojima bi rast temperature bio koristan žele smanjenje emisije štetnih gasova, prenosi “Ruska riječ”.