Američki sportisti (ne) dolaze na Olimpijske igre

Dio američkih sportista mogao bi da propusti Olimpijske igre u Rio de Žaneiru zbog virusa zika, upozorava Američki olimpijski komitet.

logo-olimpijske-igre

Direktor Američkog konjičkog saveza Vil Konel poručuje da će odluku prepustiti svakom sportisti individualno.

“To je najpoštenije. Ukoliko je nekoga strah, normalno je da odustane od puta,” navodi Konel, koji, ipak, vjeruje da će samo mali broj sportista i ostalog osoblja odustati od puta.

Predsjednik Američkog mečevalačkog saveza Donald Entoni otkriva da im je rečeno da, ukoliko su zabrinuti zbog virusa, ne putuju u Brazil.

“Odluka nije laka, ali je, ukoliko sportisti strahuju za zdravlje, možda bolje da ne putuju u Rio”, pojašnjava Entoni.

I pojedini američki atletičari i njihovi treneri razmišljaju o eventualnom odustajanju od Olimpijade.

Rukovodstvo Američkog olimpijskog komiteta poručuje svim sportskim savezima da, ukoliko su zabrinuti zbog virusa, razmisle o putu u Brazil, koji je ujedno i najugroženiji.

Procjenjuje se da je u Brazilu virusom zika zaraženo od nekoliko stotina hiljada do 1,3 miliona ljudi.

Međunarodni olimpijski komitet “pažljivo prati situaciju” i ocjenjuje da, za sada, nema nikakvih razloga za odgađanje Olimpijade.

Brazilska Vlada je “u potpunosti posvećena osiguravanju uslova da Olimpijske igre održe u atmosferi bezbjednosti i spokoja”.

Ministar sporta Žorž Hilton za vrijeme Olimpijade u Riju očekuje više od 400.000 turista.

On ističe da će u periodu održavanja igara u Brazilu biti hladnije, jer je tada zima u ovom dijelu svijeta, što će smanjiti broj komaraca.

Zika virus prenosi se ubodom komarca “aedes”, ali i polnim odnosom i transfuzijom krvi. Glavni simptomi akutne infekcije su temperatura, glavobolja, kožni osip, bolovi u mišićima i zglobovima…

Olimpijske igre u Riju biće održane od 5. do 21. avgusta.

 srna