Američki Senat obnovio zakon o nadzoru interneta bez naloga

Američki Senat izglasao je zakon kojim je na šest godina produžen program nadzora interneta bez naloga Državne agencije za bezbjednost (NSA), nadilazeći prigovore zagovornika građanskih sloboda koji tvrde da će to potkopati privatnost Amerikanaca.

Očekuje se da će taj zakon koji je prošle sedmice prošao glasanje i u američkom zastupničkom domu u petak potpisati predsjednik SAD-a Donald Tramp.

Program nadzora interneta autorizovan je Članom 702 Zakona o nadzoru stranih obavještajnih službi koji NSA-i dopušta pregled velike količine digitalne komunikacije stranih državljana izvan Sjedinjenih Država putem američkih kompanija poput Facebooka, Verizon Communicationsa ili Googleovog Alphabeta.

Program usput prikuplja i nepoznatu količinu podataka koji pripadaju Amerikancima.

Nova mjera produžuje NSA-in špijunski program za šest godina, s minimalnim promjenama, a neke aktivističke grupe za zaštitu privatnosti tvrde da su tim zakonom agenciji proširene ovlasti.

Bijela kuća, obavještajne agencije i republikanski lideri u Kongresu navodili su da je program važan za nacionalnu bezbjednost. Protivnici su pak navodili da način na koji program obavještajnim agencijama dopušta korištenje podataka Amerikanaca predstavlja uznemiravanje.

(Avaz)