NovostiSvijet

Američki admiral: Ruski “kalibri” mogu da dosegnu svaku evropsku prestonicu

0

Američki admiral Džejms Fogo izjavio je da su mogućnosti nove ruske rakete “kalibar“ impozantne.

“Šest novih podmornica klase ’Kilo‘ sada je aktivno u oblasti Crnog mora, a dvije od njih su bile u Sredozemnom moru i lansirale su rakete ’kalibar‘. Raketa ’kalibar‘ je impozantna raketa. Krstareća raketa za gađanje kopnenih ciljeva. Ako bi bila lansirana iz bilo kog od tih mora, uključujući i Kaspijsko, mogla bi da doleti do bilo koje evropske prestonice“, rekao je u petak komandant Vojne mornarice SAD u Evropi i Africi i šef Komande ujedinjenih snaga saveznika u Napulju.

Brodovi i podmornice Rusije 22. avgusta su izveli 100 napada na položaje terorista u Siriji krstarećim raketama „kalibar“. Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da je pogođeno 166 objekata.

Krstareće rakete “kalibar“ prvobitno su proizvođenje za naoružavanje najnovijih višenamenskih atomskih podmornica projekta 885 „Jasen“. Zatim su njima počeli da naoružavaju podmornice projekta 636, kojima pripada i „Veliki Novgorod“, kao i vojne brodove.

Domet “kalibra“ je oko 2.500 kilometara. Prvi put su te rakete upotrebljene protiv terorista u Siriji 7. oktobra 2015. godine. Tada su raketni brod projekta 11661K “Dagestan“ i mali raketni brodovi projekta 2163 „grad Svijažsk“, “Veliki Ustjug“ i “Uglič“ izbacili 26 krstarećih raketa iz Kaspijskog mora. Od tada su “kalibri“ u više navrata korišćeni protiv terorista u Siriji.

(sputnik)

Hiljade ljudi na Trgu Krajine čeka obraćanje Davora Dragičevića

Previous article

Istorijski nikad tužniji skup SNSD

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti