NovostiSvijet

Ameri u paranoji: Putin će nam srušiti sve satelite!

0

Rusija je uspješno testirala antisatelitske rakete “nudol”…

20160531123906_372087

Pentagon strahuje da bi one mogle da obore komunikacione, špijunske i vojne satelite SAD i tako im potpuno unište odbranu. Amerikanci su u panici da će im ruski predsednik Vladimir Putin srušiti sve satelite koje kruže oko Zemlje.

Vašington je u strahu nakon što je Rusija prošle nedjelje uspješno testirala raketni sistem “nudol”, koji može da pogodi bilo koji satelit i ostavi SAD bez komunikacionih, vojnih i špijunskih sprava. Slaba tačka GPS Antisatelitski projektil lansiran je u srijedu iz vojne ustanove “Plesetsk”, a cijeli manevar pratili su Amerikanci preko svojih satelita, koji su i potvrdili da je test bio uspješan. Nudol antiraketni sistem.

90072_14-putin_f

– balistički projektili dugog dometa – nose oznaku A-235 “nudol” i naslednice su A-135 “amur”, nastalog u SSSR – može da nosi bojevu glavu – ima domet kao S-500, oko 800 kilometara – koristi radar “don-2N”

– To je veliki korak za Rusiju, čiji predsjednik već uveliko modernizuje strateški arsenal – naveli su američki vojni zvaničnici. Kremlj tvrdi da je u pitanju novi sistem koji čine rakete dugog dometa, poput antiraketnog sistema S-500, i naglašava da će služiti isključivo u odbrambene svrhe.

Međutim, Pentagon, koji takođe posjeduje slične rakete, u strahu je da će Putin nauditi američkoj odbrani. – Mogli bi da nam unište GPS sistem, telekomunikacije, osmatračke i naučne satelite. Uništenje GPS upropastilo bi našu vojsku budući da koristimo oružje navođeno preko tog sistema. To bi nam razbilo odbranu – naveo je bivši zvaničnik Pentagona Mark Šnajder za “Vašington fri bikon”.

Američka štampa podsjeća da je komandant američke ratne i svemirske avijacije Dejvid Bak još u martu govorio o opasnosti od ruske “nudol” rakete. – Moskva vidi zavisnost naše vojske od svemirskih sprava kao ranjivost i slabu tačku. Zato se Rusija trudi da razvije i osnaži svoje antisvemirske kapacitete – rekao je Bak.

Takođe, Obavještajna odbrambena agencija SAD je prvi put u februaru prošle godine upozorila Kongres na “nudol” projektile. Uništenje GPS upropastilo bi našu vojsku budući da koristimo oružje navođeno preko tog sistema Mark Šnajder, bivši zvaničnik Pentagona – Jačanje svemirske odbrane jedan je od najznačajnijih segmenata ruske vojne doktrine.

Putin otvoreno govori o tome da ruska vojska treba da ima antisatelitsku odbranu i radi na istraživanju u vezi sa tim – naveli su američki obaveštajci. I Kinezi prijetnja Inače, Rusija je dosad koristila antiraketni sistem “amur”, čiji je “nudol” nasljednik.

Prethodna verzija razvijena je u Sovjetskom Savezu, a u upotrebu je ušla 1990. I “amur” i “nudol” mogu da nose nuklearne bojeve glave, a o performansama novog sistema, na kome se radi od 2013, malo šta je poznato. Prvi uspješan test “nudol” antisatelitske rakete izveden je u novembru prošle godine, ali SAD sve do sada to nisu potvrdile. Prije Rusije i Kina je testirala svoju antisatelitsku raketu “dong neng-3”, koja takođe predstavlja prijetnju Americi i njenim satelitima u Zemljinoj orbiti.

informer

Kurc dolazi u Banjaluku 16. juna

Previous article

Namirnice koje sagorijevaju kalorije i ubrzavaju metabolizam

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti