NovostiSvijet

Ameri Rusima dali podatke o lokacijama svojih specijalnih jedinica u Siriji

0
Nakon što je rečeno da se saradnja Amerike i Rusije svodi na osnovne dogovore oko sigurnosti letenja u pojedinim zonama iznad Sirije, Pentagon je ipak otkrio da su Ruskoj vojsci dali tajne lokacije svojih specijalnih snaga smještenih u Siriji, u nadi da će Rusija te lokacije izbjegavati prilikom bombardovanja.
Navy_SEAL_Team_Platoon
Ovo je mali, ali značajan pomak u saradnji dvije sile, jer se otišlo dalje od (MOU), tzv. memoranduma o razumijevanju, potpisanom u oktobru prošle godine, a tiče se osnovnih bezbjednosnih protokola.

“Mi smo im dali geografska područja koja bi trebalo da izbjegavaju jer su tamo smještene naše specijalne jedinice”, rekao je za LA Times, Peter Cook, glasnogovornik Pentagona.

Zahtjev je bio pokušaj da se obezbijedi sigurnost američkim specijalcima u “opasnoj situaciji”. To je urađeno mimo sigurnosnih protokola i do sada, Rusija je u potpunosti ispoštovala te naše molbe.

 

A German air force Tornado jet. © Fabian Bimmer

 

U decembru, 2015, SAD je počela sa raspoređivanjem manjih specijalnih jedinica u Siriji, čiji je posao bio da pomognu Sirijskim pobunjenicima u borbi protiv Asadove vlade. Istovremeno, kako tvrdi Cook, te informacije su proslijeđene i Ruskom ministarstvu odbrane. Cook je odbio da kaže da li postoji neki formalni ugovor o kome javnost nije informisana.

“Nemamo nikakvih garancija od Rusije”, rekao je general Charles Brown Jr,”ali smo im rekli, ovo su područja u kojima se nalazi naša vojska. I nemojte tamo bombardovati jer ćete tako samo povećati tenzije. Naravno, oni su nam rekli da će određene zone biti ciljevi i da tu ne letimo našim avionima, tako da tu ne letimo. I to nije problem.”

Russia Today

PRNJAVOR: Večeras Ukrajinski bal

Previous article

Dan kada se smrt zaljubila u život

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Novosti