Ameri Rusima dali podatke o lokacijama svojih specijalnih jedinica u Siriji

Nakon što je rečeno da se saradnja Amerike i Rusije svodi na osnovne dogovore oko sigurnosti letenja u pojedinim zonama iznad Sirije, Pentagon je ipak otkrio da su Ruskoj vojsci dali tajne lokacije svojih specijalnih snaga smještenih u Siriji, u nadi da će Rusija te lokacije izbjegavati prilikom bombardovanja.
Navy_SEAL_Team_Platoon
Ovo je mali, ali značajan pomak u saradnji dvije sile, jer se otišlo dalje od (MOU), tzv. memoranduma o razumijevanju, potpisanom u oktobru prošle godine, a tiče se osnovnih bezbjednosnih protokola.

“Mi smo im dali geografska područja koja bi trebalo da izbjegavaju jer su tamo smještene naše specijalne jedinice”, rekao je za LA Times, Peter Cook, glasnogovornik Pentagona.

Zahtjev je bio pokušaj da se obezbijedi sigurnost američkim specijalcima u “opasnoj situaciji”. To je urađeno mimo sigurnosnih protokola i do sada, Rusija je u potpunosti ispoštovala te naše molbe.

 

A German air force Tornado jet. © Fabian Bimmer

 

U decembru, 2015, SAD je počela sa raspoređivanjem manjih specijalnih jedinica u Siriji, čiji je posao bio da pomognu Sirijskim pobunjenicima u borbi protiv Asadove vlade. Istovremeno, kako tvrdi Cook, te informacije su proslijeđene i Ruskom ministarstvu odbrane. Cook je odbio da kaže da li postoji neki formalni ugovor o kome javnost nije informisana.

“Nemamo nikakvih garancija od Rusije”, rekao je general Charles Brown Jr,”ali smo im rekli, ovo su područja u kojima se nalazi naša vojska. I nemojte tamo bombardovati jer ćete tako samo povećati tenzije. Naravno, oni su nam rekli da će određene zone biti ciljevi i da tu ne letimo našim avionima, tako da tu ne letimo. I to nije problem.”

Russia Today