Amar Jašarspahić školuje sina poginulog rudara!

Amara Gileta Jašarspahića duboko je pogodila tragedija koja se desila u rudniku mrkog uglja u Zenici, u kojem je poginulo pet rudara, a 29 ih je povrijeđeno. Naime, budući da je on sin rudara, a poginuli Hajrudin Bradarac je za sobom ostavio ženu, sina koji je tek pošao …

amar-gile

…  u školu i bebu, Amar je odlučio da školuje dijete.

– Pomagaću dok god budem mogao. Zaista me je pogodila ova tragedija jer sam i ja dijete rudara. Znam kako je to kad očekuješ da se vrati neko ko siđe u jamu na 500 metara ispod zemlje, a zapravo ne znaš da li ćeš ga dočekati život i zdravog. Čekao sam dan da počnem da radim jer sam znao da tad moj otac više neće ići u rudnik – priča Gile i dodaje:

– To dijete nije svog oca dočekalo živog. Iza Hajrudina je ostala i beba od nekoliko mjeseci. Biću uz ovog dječaka jer vjerujem da će, ukoliko završi školu, sutra moći da dobije dobar posao. Ne želim da i njega njegova majka i njegovo dijete čekaju u strahu. Zasad ću mu finansirati osmogodišnje školovanje, kupovaću mu knjige i odjeću, i davaću novac njegovoj porodici koliko budem mogao. Zarađujem više nego dovoljno i mislim da najmanje što mogu da učinim jeste da pomognem onima kojima je pomoć potrebna – rekao je Gile za Kurir.

On napominje da će dati sve od sebe da mališana izvede na pravi put.

Fena