Aleksandar Vučić danas dolazi u Sarajevo

od prnjavorski 0

Premijer Srbije Aleksandar Vučić danas dolazi u glavni grad Bosne i Hercegovine, potvrđeno je za Klix.ba. Vučić će sutra učestvovati na Samitu premijera Zapadnog Balkana koji se održava u Sarajevu.

Srbijanski premijer će u Sarajevo doći iz Berlina gdje je juče imao sastanak sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Vučić je ranije izjavio da vjeruje da će u Sarajevu ponovo razgovarati i otvoriti teme koje su od zajedničkog interesa za sve, a to su autoputevi, putevi, mostovi, pruge i carinska unija.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić rekao je juče u Istočnom Sarajevu da je bojazan šefa diplomatije Srbije Ivice Dačića, da bi se na samitu premijera zemalja zapadnog Balkana 16. marta u Sarajevu mogla ponoviti situacija iz Potočara u julu 2015, potpuno neopravdana i neutemeljena.

U fokusu razgovora na Samitu premijera Zapadnog Balkana će biti regionalni projekti i povezivanje u transportnoj i energetskoj infrastrukturi, te sadržajnijoj ekonomskoj razmjeni, jer je put ka EU zajednički cilj.

Prisustvo Samitu u Sarajevu su potvrdili premijeri Republike Srbije Aleksandar Vučić, Crne Gore Duško Marković, Republike Makedonije Nikola Gruevski i Kosova Isa Mustafa.

Samitu će prisustovati i komesar EU za politiku susjedstva i proširenja Johanes Han i predstavnik Vlade Republike Italije, zemlje domaćina Samita zemalja Zapadnog Balkana koji će biti održan u Trstu u julu ove godine.

(Klix.ba)

Komentariši

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>