BalkanNovosti

Ako se ponovo uvede obavezan vojni rok u Srbiji, to će izgledati ovako

0

Već za nekoliko godina, prosečan dan vojnika u Srbiji na redovnom služenju vojnog roka, mogao bi da izgleda ovako: ujutro u stroju, sa puškom i šlemom, a uveče sa prijateljima u kafiću ili ispred televizora u dnevnoj dobi, sa porodicom.

Inicijative da se vrati obavezno služenje vojnog roka već neko vreme kruže, ali je za sada, sve na čekanju. Najvažniji razlog je bezbednost zemlje.

Posebna Vladina radna grupa za promenu strateških dokumenata Srbije, kako pišu Novosti, razmatra sve prednosti i mane ponovnog uvođenja obaveznog vojnog roka u Srbiji. Njihov zaključak trebalo bi da bude poznat polovinom sledeće godine.

Naša zemlja je prvi put u svojoj istoriji dobila gotovo celu generaciju mladih koji su u život stupili bez ikakve vojne obuke. Reč je o najmanje 200.000 punoletnih mladića koji su od 2000. godine do danas dug državi odužili služenjem u civilu, odnosno kojima je upis u vojnu evidenciju bio jedina obaveza.

Foto: Tanjug/Marko Đoković

To je drastično oslabilo rezervni sastav, koji u slučaju oružanog sukoba ima obavezu da stane pod ratnu zastavu.

– Mogućnost odmrzavanja obaveznog služenja vojnog roka ne treba posmatrati kao na povratak koncepta koji je važio u JNA – ispraćaj uz veselje na jednogodišnji boravak u kasarni, daleko od kuće, uz jedno ili najviše dva odsustva – nezvanično za Večernje Novosti navode u Ministarstvu odbrane, uz opasku da ovo pitanje u Srbiji i dalje nije na dnevnom redu.

Prema prvim zamislima, koje se još uvek zasnivaju na ideji, trebalo bi da se u tom slučaju što manje menja ustaljeni život regruta. Dakle, nakon osmočasovnog boravka u kasarni, vojnici najnormalnije odlaze svojim kućama.

Foto: Tanjug/Marko Đoković

Vojni rok bi trajao od tri do šest meseci, u zavisnosti od roda, a svi muškarci bi trebalo da prođu barem osnovnu, pešadijsku obuku. Složenu borbenu tehniku prihvatali bi dobrovoljci, po ugovoru.

Izvor: Telegraf.rs / Večernje Novosti

Maloj Nikolini potrebna pomoć

Previous article

Objavljena lista putnika ruskog palog aviona, nema preživjelih

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Balkan