Akcija »Kolt«: Privedeno 12 osoba zbog malverzacija s gorivom

od prnjavorski 0

Pripadnici MUP-a Republike Srpske, u saradnji sa Upravom za indirektono oporezivanje /UIO/ BiH, priveli su 12 lica zbog poreske utaje i zloupotrebe ovlašćenja u privredi i obmanjivanja kupaca, a vrše pretrese na više lokacija na području Banjaluke, Gradiške, Zvornika i drugih gradova.

20160201095601_351079

Osumnjičeni su pod istragom zbog organizovanog uvoza baznog ulja /naftne prerađevine koja se koristi za proizvodnju ulja i maziva/, kojoj su nakon toga dodavali aditive i prodavali kao evro dizel, iako taj proizvod nije zadovoljavao tehničke norme dizel goriva, niti ekološke standarde, čime su vlasnicima automobila pričinili štetu na vozilima, a prouzrokovali i ekološko zagađenje, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Istragom je utvrđeno da su uvozom baznog ulja, na koje se ne plaća porez i akciza, pripadnici organizovane kriminalne grupe, ostvarivali nezakonitu imovinsku korist od 30.000 KM samo po jednoj cisterni goriva, a njihovim nezakonitim radnjama za velike iznose oštećen je budžet i svi građani BiH, te su prouzrokovali štetu kupcima, jer upotreba ovog goriva šteti motorima savremenih vozila.

Akcija “Kolt” sprovodi se prema nalogu Tužilaštva BiH, a usmjerena je na više lica koja su pod istragom zbog organizovanog kriminala u vezi sa poreskom utajom, zloupotrebom ovlašćenja u privredi i obmanjivanjem kupaca, a radi pribavljanja protivpravne imovinske koristi članovima organizovane kriminalne grupe i nanošenja štete budžetu BiH u velikim iznosima, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH i službenici MUP-a Republike Srpske i UIO BiH sproveli su dugu i temeljnu istragu i prikupili dokaze.

Osumnjičeni će, nakon privođenja i pretresa, biti predati postupajućem tužiocu, koji će ih ispitati i nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima.

srna

Komentariši

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>