Agencija za bankarstvo podnijela zahtjev za stečaj “Banke Srpske”

Banka Srpske je nesolventa i ne možemo da sprovedemo plan likvidacije, javno je priznao likvidacioni upravnik. Drugo rješenje je stečaj, što je banajlučkom Okružnom privrednom sudu predložila Agencija za bankarstvo još početkom prošlog mjeseca, potvrdjeno je za ATV. Još čekaju na odgovor. 

“Razlog za podnošenje prijedloga je nesolventnost banke, kao i neostvarivanje naplate potraživanja prema usvojenom planu likvidacije koji bi zaštitio interese povjerilaca Banke na najbolji mogući način”, stoji u saopštenju Agencija za bankarstvo.

Ovo je druga likvidirana banka u Srpskoj koja će najvjerovatnije ići u stečaj. Ako odgovor suda bude pozitivan, u problemima bi mogli da se nađu svi klijenti jer bi im krediti mogli dospjeti odmah na naplatu. Vijest o mogućem stečaju top tema je u skupštinskim klupama. Opozicija traži odgovornost.

“Republika Srpska ostaje bez praktično posljednje domaće banke, nacionalne banke iza koje je stajala čitava Republika i sve institucije u Republici Srpskoj. Druga stvar koja je sporna u ovom stečajnom postupku koji je sad na neki način tek treba da se odluči na sudu da li će biti pokrenut – to je pozicija klijenata”, kaže Adem Šukalo, stranka Napredna Srpska.

Za svojih 30 hiljada maraka koje su mu likvidacijom ostale zarobljene, više ne brine SNSD-ov Radovan Višković. Pošto je iznos manji od zakonski zagarantovanih 50 hiljada, pare su mu vraćene preko Agencije za osiguranje depozita.

“Ja sam kao klijent Balkan banke, koja je kasnije prerasla u banku Srpske, na neki način bio oštećen od službenika koji je radio tamo u banci i ja sam, da kažem, intervencijom banke ili rukovodstva banke obeštećen”, rekao je Radovan Višković, poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini.

Stečaj je očigledno jedini izlaz da se bar koliko-toliko završi postupak naplate potraživanja. Suština je da nema dovoljno novca za sve pa se postojeća hrpa mora podijeliti po prioritetima. Stečaj je dobra šansa da se spasi što se spasiti može, tvrdi ekonomista Zoran Pavlović.

“Ja lično mislim da je grijeh smatrati stečaj sahranjivanjem banke kao takve. Tu mislim prije svega na infrastrukturu koju je banka razvila u svom poslovanju, softvere, zgrade, hardvere, namještaj. Dakle, to su idealni uslovi da se pokuša naći neko ko je zainteresovan da to kupi i da se dio tog gubitka koji je nastao u poslovanju banke prikupi i isplati povjeriocima koji su se prijabvili”, ističe Pavlović.

Od propasti Banke Srpske najviše štete imala je država. U banci je ostalo zarobljeno 33 miliona maraka Elektroprivrede. Ministarstvo finansija tamo je držalo 24,2 miliona.

Javno preduzeće Autoputevi 10,2 miliona maraka. Pošto banka nema budućnosti – prvobitno je prije devet mjeseci odlučeno da ide u likvidaciju.

Pošto je zaključeno da ni tako ne ide i da se svi povjerioci ne mogu namiriti, a banka nema para – stečaj je, očigledno, postao jedino rješenje.

atv