Afera “Agrokor” prazni police “Konzuma”? (FOTO)

Drama oko sudbine prezaduženog hrvatskog “Agrokora” se ne stišava. Strepe i radnici u BiH, koji se pribojavaju da je jedan od dva scenarija neizbježan – novi vlasnik ili stečaj.

Hrvatska država neće da spasava Ivicu Todorića, ali se iz dana u dan pregovara o budućnosti najveće hrvatske kompanije. Razgovara se i sa ruskim bankarima iz Zberbanke, koji “drže” skoro trećinu kredita ove kompanije. Procjenjuje se da je dug prema dobavljačima premašio dvije milijarde evra, prema Hrvatskoj na ime poreza na dodatu vrijednost dostigao čak 800 miliona evra, a vrijednost dionica pada iz dana u dan.

Kompanija u Hrvatskoj je u problemu jer ne može da dobije nove kredite. Nije uspjela ni da proda neke uspješne firme iz svog koncerna, poput “Jamnice”. I iz “Konzumovih” prodavnica u Hrvatskoj dolaze loše vijesti, jer dobavljači navodno ne žele da isporučuju robu koja im neće biti plaćena.

Hrvatske vlasti su Todoriću, uz najavu da ga državnim novcem neće spasavati, poručile da se povuče iz kompanije.

Rješenje za “Agrokor”, po svemu sudeći, trebalo bi se navodno znati do petka jer je, među ostalim, i agencija “Mudis” najavila smanjenje kreditnog rejtinga ako ne bude promjena u politici koncerna. Odgovor se traži u društvu postojećih velikih povjerilaca, mogućih budućih investitora i “Agrokora” kao dužnika.

Stanje “na terenu”

Fotografije snimljene danas u “Super Konzumu” na zagrebačkim Vrbanima pokazuju kakva je situacija u, po prihodima, najvećoj firmi Ivice Todorića.

U Todorićeve trgovine zbog neplaćanja stiže sve manje robe, a neki od njih, sudeći po fotografijama koje donose portali, nemaju više šta prodavati kupcima.

– Istina je, Todorić pada. Roba nam više ne dolazi. Sad prodajemo ono što imamo u skladištima na zalihama. Cigarete uopšte više ne dobijamo. A ovo što imamo takođe je iz zaliha. Šta će dalje biti, ne znamo. Samo znam da ne smijemo ništa pričati – rekla nam je juče jedna od blagajnica u zagrebačkom Konzumu.

Kako to izgleda danas pogledajte na fotografijama.

srpskacafe