Velika promjena na Facebooku: “Like” više nije jedina opcija

Stigla je najveća promjena na Facebooku. U toku srijede, ikonskom ‘Like’ pridružit će se još pet ikonica, koji se zovu Ljubav, Haha, Wow, Tužno, Ljut.

facebook-reactions

U Facebooku ih zovu reakcije, i tokom srijede ih planiraju, kao opcije uz ‘like’, dodati svim korisnicima, piše Tech Insider. Iz Facebooka navode kako su emoji dodatak Like opciji.

Cilj je da ‘reakcije’ pomognu 1,4 milijardi Facebook korisnika da iskažu osjećanja i u situaciji kad ‘like’ jednostavno nije prikladan.

„Ljudi na Facebooku dijele svašta. Često, ono što podijele nije sretno. Nekad su tužni. Nekad su šokirani. Nekad su ljuti“, kazao je Sammi Krug, produkt menadžer za Facebook Reactions.

Projekat uspostave ovih reakcija nadgledali su Mark Zuckerberg i Kris Cox. Kako navode iz Facebooka, emojima se može pristupiti tako što ćete dugo držati (ili klikati) – na mobitelu, ili preći mišem preko Like opcije na postu, fotografiji ili videu.

Ono što nećete naći u novim emojima je opcija ‘dislike’ (ne sviđa mi se).

Facebook je razmišljao i o ovoj opciji, ali Krug otkriva da Zuckerbeg i tim nisu bili za nju. Namjera je bila da se izraze emocije, poput uzbuđenja ili tuge.

Facebook je posljednjih mjeseci testirao ovu opciju u nekoliko zemalja – Španija, Irska, Čile, Portugal, Filipini, Japan i Kolumbija. Razgovarali su s korisnicima, istraživačima i pratili koliko se koji emoji koristio te da li su svi u skladu s raznim kulturama svijeta.

Upravo zato, šesti predloženi emoji ‘Yay’ nije ušao u finalnu selekciju.

radio sarajevo