EU: Balkan da spremi rezervne planove za izbjeglice

Evropska komisija i holandsko predsjedništvo EU izrazili su “zabrinutost” zbog konfuzne situacije na migrantskoj balkanskoj ruti.

20160223163155_355652

Takođe, izraženo je i strahovanje od moguće “humanitarne krize” u nekim zemljama, posebno u Grčkoj. Evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos i holandski ministar zadužen za to pitanje Klas Dijkhof pozvali su sve zemlje duž balkanske rute da pripreme potrebne rezervne planove da bi mogli da riješe humanitarne potrebe, uključujući i kapacitete za prihvat.

“Zabrinuti smo zbog događaja duž balkanske rute i humanitarne krize koja bi mogla a se dogodi u nekim zemljama, posebno u Grčkoj”, napisali su u zajedničkom saopštenju Avramopulos i Dijkhof. Holandija kao sadašnji predsejdavajući Unije i Komisija su u konstantnom kontaktu sa relevantnim akterima i zemljama duž Zapadnog Balkana i pažljivo prate razvoj događaja u regionu i na graničnim prelazima, navodi se u saopštenju. Avramopulos i Dijkhof navode da sve uključene zemlje imaju odgovornost da poštuju evropska pravila i prekinu pristup samo propuštanja ljudi.

“Dok to rade vlade treba da uzimaju u obzir uticaj na susedne zemlje”, dodaje se. “Sve zemlje članica treba da djeluju u duhu solidarnosti i odgovornosti, posebno u trenutku kada su potrebna zajednička rješenja”, navodi se i dodaje da Komisija i holandsko predsjedništvo rade na tome i da je EU u cijelini spremna da pomogne. Od nedjelje Makedonija odbija da pušta na svoju teritoriju Avganistance koji stišu iz Grčke i koji žele da nastave put dalje ka sjevernoj Evropi.

Ta odluka zajedno sa pojačanom kontrolom izbjeglica koji mogu da prođu (Sirici i Iračani) prijetio da u Grčkoj blokira hiljade ljudi koji su stigli iz Turske, navodi Frans pres. Prema grčkim vlastima, jačanje kontrole na granicama je rezultat zajedničke odluke koju su 18. februara u Zagrebu donijele policije zemalja na balkanskoj ruti – Makedonija, Srbija, Hrvatska, Slovenija i Austrija.

nezavisne