SRBI, HRVATI, BOŠNJACI I SLOVENCI VEOMA BLISKI

Mapa “haplogrupa” /grupe koje dijele zajedničkog pretka/ pokazuje da nema velike razlike između Srba, Hrvata, Bošnjaka i Slovenaca – otkriva “Eupedijina” mapa.Kod ljudi, “haplogrupe” se mogu bazirati na “Y-DNA”, koja se prenosi sa očeva na sinove, ili na “mtDNA”, koja se prenosi sa majki na potomke oba pola.

images
Velika “Eupedijina” mapa bazirana je na “Y-DNA”, što znači da prikazuje muške zajedničke pretke, i to iz raznih ponuđenih grupa tipa: slovenski, kurganski, arijski, keltski, baskijski, italski, frizijski, saksonski.

Među grupama su i grčki, bliskoistočni, sjeveronoafrički , germanski, južnoslovenski, sardinijski..

Uzimajući u obzir genetsku sliku na nivou “haplogrupa” za Sloveniju, Hrvatsku i Srbiju, dolazi se do zaključka da većih razlika nema, odnosno da su ti narodi bliski po porijelu, kao što su to, recimo, Norvežani i Šveđani.

Muški preci su ovim balkanskim grupama veoma slični /u nekim grupama gotovo identični/, što navodi na zaključak da su razlike među navedenim narodima većim dijelom samo kulturološke naravi.

Iz prikaza Evrope na nivou “haplogrupa” /baziranih na Y-DNA/ proizilazi još niz interesantnih činjenica.

Tako Finska odudara od drugih nordijskih zemalja, a britansko ostrvo ima dosta zajedničkog sa stanovnicima Francuske, Španije i Portugala.

Uprkos tome što obje zemlje spadaju pod njemačko govorno područje, Austrija i NJemačka imaju veoma različite “Y-DNA” grupe.

S druge strane, Austrija i Mađarska izgledaju veoma slično po tom pitanju.

srna