Najmanje 119 mrtvih, ISIL preuzeo odgovornost za napad u Damasku (VIDEO)

od prnjavorski 0

Eksplozije bombi u sirijskim gradovima Homs i Damask ubile su u nedjelju najmanje 119 građana dok je neodređen broj ljudi ranjen, javljaju lokalni mediji i međunarodne organizacije.

20160221202910_355261

U Homsu je poginulo najmanje 57 osoba, uglavnom civila, prilikom dvostruke eksplozije automobilske bombe. Najmanje četiri eksplozije kasnije su pogodile glavni grad Damask, naselje Sajida Zeinab, u kojima je poginulo najmanje 62 osoba, javljaju državni mediji. Islamska država (IDIL) je preuzela odgovornost za smrtonosne napade na civile u Damasku. Napadi u oba grada desili su se u dijelovima nastanjenim vjerskim manjinama kao što su alaviti i šiiti koji su i ranije bili meta radikalnih islamista. Inače, u naselju Sajida Zeinab nalazi se jedno od najvećih šiitskih svetišta. U međuvremenu, SAD i Rusija su dogovorile “parcijalno primirje” među zaraćenim stranama sirijske vlade i opozicije. S druge strane, rat protiv Islamske države bi se, sudeći prema dogovoru, trebao nastaviti. Napadi Islamske države dolaze dan nakon što su snage predvođene vladinim snagama zabilježile značajan napredak u borbama protiv te terorističke grupe.

agencije

Komentariši

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>