Ljekari upozoravaju na bolesti povezane sa seksom

Djevojke koje imaju veći broj seksualnih partnera imaju znatno manje šanse da obole od raka grla i usta, tvrde naučnici.

vjestacki-krvni-sudovi-ljekari

Oba tipa raka povezana su sa ljudskim papiloma virusom (HPV), najčešćom seksualno prenosivom bolešću.

Kada su muškarci u pitanju, više seksualnih partnera, i pogotovo oralnog seksa, znači i veće šanse za dobijanje raka glave i vrata.

Kako broj seksualnih partnera raste, a samim ti i učestalost oralnog seksa, povećava se i rizik za dobijanje papiloma virusa kod muškaraca. Međutim, ovo se ne odnosi na djevojke.

Pritom, djevojke koje imaju veći broj partnera i upražnjavaju vaginalni seks, imaju znatno manje šanse da se zaraze oralnom HPV infekcijom.

Razlog za ovo mogao bi da leži u činjenici da su one prvo izložene ovom virusu vaginalno, i vremenom razvijaju imunitet koji sprečava oralnu HPV infekciju.

I ne samo da su muškarci podložniji ovoj infekciji, već imaju i manje šanse da je se riješe u poređenju sa devojkama – što dalje povećava rizik za dobijanje raka.

HPV infekcija je krajnje uobičajena, i većina ljudi se sa virusom izbori za godinu, ili dvije. Međutim, u pojedinim slučajevima, virus može opstati u organizmu i dovesti do promjene strukture ćelija u ustima i grlu koje tako mogu postati kancerogene.

24sata.rs

Ad

You might also like

Komentariši