Ako sjedite skrštenih nogu, desiće vam se nešto loše!

Želite da izgledate seksi, a ne razmišljate o posledicama. Evo šta bi trebalo da znate, pre nego što sledeći put prekrstite noge

prekrstene-noge-620x350 (1)

Većina žena sedi skrštenih nogu, najčešće jer se tako osećaju elegantnije. Međutim, nisu ni svesne da to ima svoje posledice.

Sedenje skrštenih nogu je vrlo česta poza, koju mnogi od nas zauzimaju automatski. Žene sede upravo tako, jer je to seksi, elegantno i ženstveno. Ali, to ponekad nije tako, a može biti i opasno za zdravlje, piše Bright Side, a prenosi 24 sata.

Dakle, ako praktikujete da sedite tako, evo šta bi  moglo da vam se dogodi.

Foto-ilustracija: Profimedia

Foto-ilustracija: Profimedia

Ako duži vremenski period sedite u pozi skrštenih nogu, može da dođe do paralize živca ispod kolena (peronealni nerv), što zasigurno oslabljuje mišiće zadužene za podizanje stopala. Ova paraliza je karakteristična za mršave ljude vezane za krevet i one koji nisu dovoljno stabilni, odnosno one u invalidskim kolicima.

Mnoge studije pokazuju da navika da dugoi sedite skrštenih nogu uslovljava podizanje krvnog pritiska u telu, čak i ako problemi sa pritiskom inače ne postoje. Izbegavanje takvog sedenja dovodi do bolje cirkulacije.

Foto-ilustracija: Profimedia

Foto-ilustracija: Profimedia

Sedenje skrštenih nogu, takođe, može da dovede do neravnoteže u karličnom delu, jer unutrašnji butni mišić postaje sve kraći, a spoljni butni mišić je dobija na dužini. Kod takvog stanja postoji rizik od pomeranja zglobova iz ravnoteže.

Pri ovakvom sedenju su veće šanse za nastanak “pauk vena” (varikozne vene). Iako kod pojave vidljivih vena genetika ima važnu ulogu, sedenje skrštenih nogu, takođe, može da bude krivac za njihov nastanak. Zapravo, u krvnim sudovima postoje mali ventili koji sprečavaju da krv teče u pogrešnom smeru. Ali, ako su noge skrštene, pritisak na vene se povećava i otežava protok krvi.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/marin

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/marin

Pojedina istraživanja pokazuju da sedenje u ovom položaju duže od tri sata na dan može da dovede do pogrbljenog držanja, bolova u vratu i donjem delu leđa, ali i do stvaranja nepodnošljivog osećaja u bokovima.

(Telegraf.rs)

Ad

You might also like

Komentariši