PRNJAVOR: Udruženja Italijana i Čeha i ove godine organizovali maškare

Udruženja Italijana i Čeha koja djeluju na području opštine Prnjavor organizovala su tradicionalne zabave pod maskama kojima su počeli pripreme za Uskrs.
Predsjednik Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske i opštine Prnjavor Franjo Rover rekao je da maškare, koje se u Štivoru održavaju već stotinjak godina, predstavljaju pripreme za Uskrs, i da od srijede počinje post, pa nekoliko sedmica nema veselja i zabava.

20160206_162134

Prema njegovim riječima, što su maškare veselije i šarenije bolje će istjerati zle duhove iz sela, a učesnici maskiranih povorki biće bolje darivani od mještana.

Zabava u mjesnom Omladinskom domu, u organizaciji Italijanskog udruženja iz Štivora, kojoj su prisustvovali gosti iz Tuzle, Sarajeva, Banjaluke i italijanske regije Trento trajala je do duboko u noć.

Maškare su juče održane u i Maćinom Brdu gdje živi češka nacionalna manjina.

20160206_162525Predsjednik Udruženja “Češka beseda” Zdenka Hajek izrazila je zadovoljstvo što manifestaciji svake godine prisustvuju brojni gosti iz raznih krajeva BiH.

“Posljednje pokladne nedjelje pred početak uskršnjeg posta, u danu kad prizivamo pozitivnu energiju u selu, sa nama su uvijek rado viđeni gosti iz Prijedora, Nove Vesi, Slavonskog Broda i Osijeka sa kojima se družimo i imamo dugogodišnju saradnju”, istakla je Hajek.

Zabavi u Maćinom brdu prisustvovala je i zamjenik ambasadora Češke u BiH Klara Kadlecova, koja je podsjetila da su maškare izuzetno važne za češki narod, posebno za Maćino Brdo kao jedino češko selo u BiH, čiji mještani drže do tradicije.

“Izuzetno sam srećna što sam mogla osjetiti dio atmosfere koja me je podsjetila na februarske zabave uz maškare u Češkoj”, rekla je Kadlecova.

srna