Četvorogodišnjak ostavljen u bolnici sve muškarce zove “tata”

Četvorogodišnjem mališanu iz Kanjiže koji leži duže od godinu dana u Dječijoj bolnici u Novom Sadu jedino društvo su zaposleni u toj ustanovi i druga djeca sa odjeljenja, a zbog teške bolesti dane provodi u krevetu.

djecak

Kako bolnička pravila nalažu da dijete niko osim porodice ne smije da posjećuje, dečaka M. K. (4) niko ne obilazi. Majke koje su sa svojom djecom ležale u bolnici kažu da se svi rado igraju sa njim i da mu pomažu, ali da on nije ni svjestan ko su mu roditelji.

“Ja sam ljetos otišla u bolnicu da mu odnesem neke stvari. Bila sam s mužem, a mališan koji je prvi put vidio mog muža rekao mu je „tata“”, priča za „Blic“ jedna od majki koja je posjećivala dječaka, dok izvor lista iz bolnice dodaje da je mališan i druge muškarce koji su ulazili u njegovu sobu oslovljavao sa „tata“.

Dječak je pod stalnim nadzorom ljekara. Imao je nekoliko operacija bubrega, boluje od povišenog šećera i ima glaukom na oku. Zbog teške bolesti, on je često na aparatima, a dane provodi u bolničkom krevetu jer sam teško može da ustane.

“Imao je nekoliko operacija. U vrijeme jedne od njih i ja sam bila sa svojim djetetom u bolnici. Nije bilo nikoga da mu pomogne, pa sam mu držala bromilu dok su mu uključivali infuziju”, kaže majka koja se kasnije ponudila i da ga usvoji.

djecak1

Ona dodaje da se prema njemu, dok je bila u bolnici, odnosila isto kao prema svom djetetu.

Centar za socijalni rad u Kanjiži, koji je nadležan za ovaj slučaj, nije roditeljima oduzeo dječaka, pa zato niko od mnogih koji su se javili ne može da pomogne tom dječaku. Međutim, u toj instituciji kažu da neće komentarisati niti odgovoriti na pitanje da li su preduzeli korake da se pomogne mališanu i pronađe staratelj koji će ga paziti.

“Pohvalno je koliko ima humanih ljudi koji žele da pomognu, ali apelujem da se ovo prepusti institucijama koje u zakonskim okvirima propisuju ono što je najbolje”, izjavila je direktorka centra Timea Barat Kljajić.

Dragana Ćorić iz Udruženja „Roditelj“ smatra da je centar u Kanjiži trebalo da prepusti slučaj novosadskom centru, koji bi nakon toga trebalo da imenuje privremenog staratelja.

“Dijete je više vremena provelo u bolnici nego kod kuće. Novosadski centar bi mu obezbijedio staratelja koji bi bio blizu i koji bi mogao da posjećuje dečkića kome je to sada najpotrebnije “, kaže Ćorićeva i dodaje da je ovo čista povreda roditeljskog prava i zanemarivanje djeteta.

Iz Dečje bolnice nema zvaničnog komentara o tom slučaju, a nezvanično se saznaje da se roditelji dječaka nisu odrekli.

“Dijete roditeljima nije oduzeto. Živio je s majkom i očuhom, koji su ga i doveli u bolnicu. Oni imaju još djece i jako teško žive, pa nemaju novca da dolaze u posjete “, objašnjava izvor iz bolnice gdje je mališan smješten.

blic