MagazinZdravlje

5 iznenađujućih stvari koje mogu da vas oslijepe – i OPASNIJE su za ŽENE

0
Obratite pažnju na ove stvari jer mogu da vas koštaju vašeg vida

straživanje Univerziteta Ilionios u Čikagu pokazalo je da ženama preti veći rizik od određenih vrsta glaukoma, koji može da izazove slepilo.

Pojedini stručnjaci smatraju da je glavni krivac za ovo estrogen, ali postoje i drugi razlozi koji mogu uticati na gubitak vida kao što je duži životni vek žena.

Ipak, postoje određene stvari na koje ne možemo da utičemo, ali i one na koje možemo kako bismo smanjili rizik od gubitka vida:

Rana menopauza

Foto: pixabay.com

Menopauza ne pravi samo haos kada su temperatura tela i raspoloženje u pitanju, već može da dovede i do problema sa vidom.

Žene u menopauzi imaju znatno veći rizik za dobijanje glaukoma. U pitanju je bolest oka koja oštećuje optički nerv oka i može da dovede do slepila.

Pušenje

Pušači imaju dva puta veći rizik za dobijanje degeneracije makule. Takođe, u poređenju sa nepušačima, povećan im je rizik i za dobijanje katarakte.

Sunce

Da, glasine su tačne. Direktno gledanje u sunce može da dovede do slepila.

Lekovi

Foto: pixabay.com

Ako ste ikada videli neku reklamu za lekove na televiziji, sigurno ste pirmetili brz monolog na njenom kraju koji nabraja sporedne efekte do kojih korišćenje tog leka može da dovede. Kod pojedinih lekova ti sporedni efekti uključuju i slepilo.

Sočiva

Mnoge osobe koje nose sočiva nekada su tokom života napravile grešku i legle uveče bez njihovog uklanjanja. Spavanja se sočivima na očima može da dovede do nedovoljnog unosa kiseonika u ovaj organ i dovede do “gašenja” metabolizma oka – što vremenom može da dovede do slepila.

(Telegraf.rs)

Prototip Audija A7 se zapalio na testiranju

Previous article

BLIC: Kalabiću šut-karta iz SNSD-a

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Magazin