MagazinZanimljivosti

Do 24. NOVEMBRA traju MRATINCI ili “VUČJI DANI“: Da li ste čuli za ova narodna vjerovanja?

0

Vjernici su 16. novembra proslavili Đurđic, dok ih 24. novembra očekuje sveti Mrata, a zanimljivo je da se u narodnom kalendaru starih Srba ovaj period nazivao “vučji dani” ili “mratinci”.

Ovakav naziv su ovi dani ponijeli jer je sveti Mrata važio za zaštitnika vukova, a nekada se u našem narodu vjerovalo da upravo od 16. do 24. novembra on gleda ko kako radi, a potom drži vjećanje sa vukovima i određuje im koji će na koju stranu da navali, piše Žena Blic.

Tako bi recimo kod domaćina koji je najviše griješio, nije išao u crkvu i nije poštovao svetog Mratu bio poslat najopasniji, hromi vuk, zvan kriveljan.

U selima zapadne Srbije uobičajavali su da kolju crno pile ili mladog crnog pjetla, ranom zorom u tišini i na kućnom pragu. Potom bi se odsječena pileća glava vezivala crvenim koncem, pa se sa njom bajalo u vrijeme dolaska vukova, kako piše u knjizi “Običajnik kod Srba sa narodnim kalendarom”.

Takođe, nekada je bilo praksa da se u vrijeme Mratinaca ništa ne daje iz kuće, ništa se ne pere, ne prede se vuna i ne rade se ručni radovi, krojači i obućari odmaraju.

Naravno, sve su ovo običaji koji se vezuju za neka davna prohujala vremena, a jedini običaj koji je ostao ponegde prisutan i dan danas jeste pokušaj da se odredi kakva nas zima čeka.

Naime, ako Mratinci padnu u dane mladog Mjeseca, zima će biti oštra. Ako je maglovito – zima će biti “ćudljiva” i biće mnogo magle, a ako su u toku vedri dani – zima će biti “ljuta” i puna mraza.

(Žena Blic)

Banjac: Ne može neko drugi birati naš kadar

Previous article

SVAKI TREĆI DAN JEDNA SAHRANA U Srpskoj pogoršana bezbjednost saobraćaja

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Magazin